Lukunurkka: Tapahtui kerran kesällä

23.1.13

Lukunurkka

Tapahtui kerran kesällä

Christel Rönns liitetään lastenkirjallisuuteen. Hän onkin kuvittanut 60 ja kirjoittanut kolme lastenkirjaa. Uusimman teoksen hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut. On kesä ja perhe viettää aikaa rannalla.
   Äkkiä hiekasta paljastuu muna. Se näyttää linnunmunalle ja ”sen täytyy olla koristemuna, en usko että se on oikea. Ei mikään lintu muni noin suuria munia, paitsi ehkä strutsi, eikä Lappohjassa ole strutseja”.
   Tästä löydöstä kehkeytyy oivallinen, hauska ja sympaattinen tapahtumien ketju, jossa seikkailevat isä, äiti, kaksi tyttöä ja koira. Hauska, leikkisä ja kiintoisa kuvaavat hyvin lastenkirjan sisältöä. Se on hyppäys mielikuvituksen maailmaan, missä mikään ei ole selkeästi määriteltyä tai pureskeltua.
   Muna viedään kotiin ja asetetaan ikkunalle koristemunaksi. Eräänä aamuna muna putoaa ikkunalaudalta ja sisältä paljastuu yllätys. Muna ei ollutkaan tyhjä koristemuna. Erikoinen pieni otus saa nimekseen Koi-Koi. Mikä eläin se sitten on? Oli eläin mikä tahansa, siitä tulee nopeasti perheenjäsen. Kun perheessä on neljä ihmistä ja Freija-koira, ei siinä yksi Koi-Koi paljon tunnu.
   Omituinen eläin leikkii lasten kanssa ja kasvaa kovin. Perheen äiti vie sen luonnontieteellisen museon professorin nähtäväksi. Mutta hänkään ei tunnista eläintä. Se kasvaa ja kasvaa, se syö ja syö. Talo alkaa käydä sille pieneksi. Eräänä aamuna se ei palaa öiseltä retkeltään takaisin perheen luo.
   Mihin Koi-Koi on joutunut? Mitä sille on tapahtunut?
   Sen saa lukija päättää. Siihen annetaan vihje. Se voi olla oikea tai väärä havainto. Christel Rönns jättää tarinanlopun mietittäväksi, viimeisen sivun taika pitää pintansa. Hän on kirjoittanut ja kuvittanut mielikuvitusta ja ymmärrystä vaativan hilpeänhauskan ja omaperäisen lastenkirjan. Värikkäät kuvat, oudot tapahtumat ja perin erikoisen munan salaisuus vievät mukanaan, tarinan ääressä huomaa viihtyvänsä ja nauttivansa juonenkuljetuksesta ja herkullisista yksityiskohdista.

JUHA VÄHÄKANGAS

Artikkeli on osa lehteä 3/2013