Maata kiertelemässä: Episkopaalit kiistelevät Israelista

30.1.13

Maata kiertelemässä

Episkopaalit kiistelevät Israelista

Ryhmä merkittäviä episkopaalikristittyjä kritisoi Yhdysvaltojen episkopaalisen kirkon Israel-linjaa. Ryhmä kehottaa kirkkoa liittymään 15 kirkon muodostamaan yhteisöön, joka vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan tukensa Israelille.
   Episkopaalit kuuluvat anglikaaniseen kirkkokuntaan, joka on lähtöisin Englannista. Se syntyi 1500-luvun uskonpuhdistuksessa.
   Toissa viikolla julkisuuteen tuotiin episkopaaliryhmän kirje, jonka mukaan 15 eri kristillisen ryhmän johtajat vaativat lokakuussa Yhdysvaltojen kongressia ottamaan askeleen tuen lopettamiseksi. Johtajien joukossa on muun muassa luterilaisia, presbyteerejä ja metodisteja. Johtajat paheksuvat, että Yhdysvaltojen episkopaalinen kirkko ei ole mukana vaatimuksessa.

Tutu: Israelissa
apartheid

Episkopaalivaikuttajiin kuuluvat esimerkiksi Etelä-Afrikan entinen arkkipiispa, nobelisti Desmond Tutu ja Yhdysvaltojen episkopaalisen kirkon entinen johtava piispa Ed Browning.
   Vaikuttajat vaativat myös kirkkojen johtohenkilöitä varmistamaan, että taloudellista apua ei käytetä vahvistamaan Israelin miehitystä palestiinalaisalueilla.
   Heidän mukaansa kirkko toimi väkevästi Etelä-Afrikan apartheid-vuosina.
   – Meidän tulee seistä palestiinalaisten veljiemme ja sisartemme rinnalla, jotka joutuvat sietämään apartheidia, joka on Desmond Tutun mukaan yhtä turmiollinen kuin eteläafrikkalainen vastineensa, kirjeessä todetaan.

Johtava piispa
eri linjalla

Yhdysvaltojen episkopaalisen kirkon johtava piispa Katharine Jefferts Schori ei ole samoilla linjoilla. Hänen mukaansa nurkkakuntaiset kirjeet vain pahentavat tilannetta ja estävät diologin, jolla haetaan sovintoa.
   – Meidän täytyy kuunnella niitä, jotka asuvat ja tekevät työtä keskellä konflikteja ja pyrkiä ratkaisemaan niitä myös omissa yhteisöissämme.
   Jefferts Schorin mukaan kestävää rauhaa ei voi rakentaa yrittämällä painostaa osapuolia tekemään tahdotusti.
   – Sen sijaan voimme rohkaista väkivallattomiin ja läpinäkyviin keinoihin, jollaisia Jeesus ja hänen opetuslapsensa Martin Luther King käyttivät, Jefferts Schori toteaa.
   Yhdysvaltojen episkopaalinen kirkko torjui viime vuonna boikotin ja pakotteet Israelia vastaan ja vaati niiden sijaan ”myönteisiä” investointeja palestiinalaisalueille.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 4/2013