Maata kiertelemässä: Yhdysvalloissa puute pätevistä imaameista

23.1.13

Maata kiertelemässä

Yhdysvalloissa puute pätevistä imaameista

Spokanen islamilainen keskus Yhdysvalloissa etsii jotain sellaista, jota monet maan moskeijat etsivät, mutta eivät löydä: koulutettua, kokenutta imaamia, joka ymmärtää Yhdysvaltojen kulttuuria.
   Kentuckyn yliopistoston professori Ihsan Bagbym tutkimukset osoittavat, että puolessa maan moskeijoissa ei ole kokopäiväistä henkilökuntaa. Vain 44 prosenttia imaameista saa palkkaa ja työskentelee kokopäiväisinä johtajina.
   Bagbyn mukaan vain 36 prosenttia moskeijoista, joissa on viikoittain 101–200 kävijää, on onnistunut palkkaamaan kokopäiväisen imaamin.
   – Spokanen kaltaisten pienten moskeijoiden on vaikea kilpailla imaameista, toteaa moskeijan hallituksen jäsen Mamdouh El-Aarag.
   Spokanen moskeijan vapaaehtoiset joutuvat johtamaan vuoroittain seremonioita ja rukouksia. Tämä on ollut rutiinia jo siitä alkaen, kun islamilainen keskus rakennettiin vuonna 2009.
   El-Aaragin mukaan järjestely on tehnyt yhteisöstä vahvan, mutta sillä on varjopuolensakin. Vapaaehtoiset eivät ole islamilaisten kirjoitusten tuntijoita eikä menoihin osallistuminen ole ollut niin vakaata ja tasaista kuin se olisi ollut, jos moskeijan johdossa olisi imaami.
   – Se mitä etsimme on kuumaa tavaraa, El-Aaarag luonnehtii.
   – Yksi mahdollisuus olisi laskea vaatimustasoa ja löytää sellainen imaami, jolla ei ole niin paljon kokemusta. Voisimme auttaa ja työskennellä hänen kanssaan, El-Aarag selostaa.
   Harvardin yliopiston Islam lännessä -tutkimuslaitoksen Jocelyne Cesarin mukaan Yhdysvalloissa ei ole tarpeeksi tieteiden välistä koulutusta. Jos tällaisia yksikköjä olisi enemmän, islamilaiset hengenmiehet voisivat pätevöityä sekä islamin oppeihin ettäYhdysvaltojen kulttuuriin.
   Professori Ihsan Bagbyn tutkimukset osoittavat, että 48 prosentilla yhdysvaltalaisista imaameista on kandidaatin tutkinto. Niistä vain kuusi prosenttia on hankittu Yhdysvalloissa.
   Jocelyne Cesari uskoo, että Spokanen moskeijan täytyy tehdä kompromisseja etsiessään imaamia. Yhteisön on ehkä valittava kahden vaihtoehdon väliltä: Sen on kenties palkattava karismaattinen imaami, joka tulee toimeen nuorten ammattilaisten kanssa. Toisessa vaihtoehdossa etsintä kohdistuu oppiin perehtyneeseen henkilöön, joka on koulutettu Yhdysvaltojen ulkopuolella.
   Cesarin mukaan kilpailussa pärjää parhaiten, jos yhteisö erottuu muiden joukosta.
   Tärkeintä on tehdä tehtävästä taloudellisesti kilpailukykyinen nuorille ihmisille.
   El-Aarag uskoo, että moskeija saa oikeanlaisen imaamin, kun aika on kypsä.
   – Kaikki tapahtuu säädetyssä järjestyksessä, Jumalan aikaan. Meidän täytyy vain jatkaa etsimistä.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 3/2013