Pekka Helin: Mitä tapahtuu todella?

9.1.13

Mitä tapahtuu todella?

Juttelin äskettäin erään entisen ison pomon kanssa. Hänen puheensa järkyttivät minua. Ex-pamppu selosti, kuinka maatamme rämettää korruptio, bisnesmiehet huijaavat tavan takaa törkeästi toisiaan ja jotkut rahanahneet poliitikot vastaanottavat lahjuksia.
   Pomo väitti, että hän oli itsekin maksanut poliitikoille silloin tällöin joitakin summia. Puhuiko hän totta? Toivottavasti ei. Toivottavasti jutut olivat pelkkää mielikuvitusta, savun viskaamista silmille. Pomo puhui nimittäin niin hurjia, että tulee kylmä ja hiki yhtä aikaa.
   Jos jutut olivat totta, maamme asiat eivät ole niin hyvin kuin me luulemme. Suomi on paljon raadollisempi paikka kuin saatoimme kuvitellakaan. Eikö edes media tiedä sitä?
   Olen kirjoituspöytätoimittaja eli rotua, jota toimittaja Aarno Loka Laitinen jaksaa mollata vuodesta toiseen. Luen asiakirjoja ja muiden toimittajien juttuja, kun perehdyn aiheisiin. Soitan haastateltaville ja luotan heihin.
   Loka Laitisen mukaan toimittajan pitää verkostoitua, solmia suhteita silmäätekeviin ja kaikkiin niihin, jotka pääsevät tiedon lähteille. Hänen pitää osallistua viinanhöyryisiin rapujuhliin ja muihin peijaisiin, joissa vaikuttajat kertovat miten asiat todella ovat.
   Miten asiat todella ovat! Me toimittajat emme todellakaan taida tietää aivan kaikkea, mikä ammattiimme kuuluisi. Tietävätkö edes medioiden johtohenkilöt, miten asiat tässä maassa makaavat? Jos tietävät, miksi he eivät kerro asioiden tilaa kaikelle kansalle?
   Loka Laitisen ohje verkostoitumisesta on viisas ja sitä voi soveltaa muuhunkin elämään. Jokainen älyllisesti utelias ihminen haluaa tietää minkälainen todellisuus ympäröi häntä, sillä se muun muassa tekee elämän helpommaksi kestää.
   Tieto lisää turvallisuutta. Siksi kannattaa hengailla erilaisten ihmisten kanssa ja jakaa tietoa ja kokemuksia heidän kanssaan, vaikka se joskus järkyttäisikin.
   Maailmasta voi jatkuvasti oppia lisää. Joten jos tässä maassa aletaan julkaista lehteä, joka kertoo miten asiat todella ovat, tilaan sen taatusti.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 1/2013