Pelasta maailma

23.1.13

Pelasta maailma

Kun vuonna 2003 katselin Milla-vaimoni kanssa Plan-kummiohjelmaa televisiosta, päätimme hankkia kummilapsen.
   Vapaaehtoistyö Planin parissa vei mukanaan ja olen toiminut Oulun seudun aluevastaavana eli eräänlaisena vapaaehtoistyön koordinaattorina. Olemme järjestäneet vapaaehtoisten tapaamisia ja ideailtoja sekä valokuvanäyttelyitä. Esitelmöin Planin toiminnasta myös erilaisissa tapahtumissa ja olemme osallistuneet Nenäpäivään yhdessä muiden järjestöjen kanssa.
   Viimeisimpänä tempauksena olemme olleet mukana oulunsalolaisen Iso Ilo -viihdekuoron konserteissa Oikeus oppia -kampanjan merkeissä. Tarkoituksena on vedota valtiovaltaan, jotta kehitysyhteistyömäärärahoista kymmenen prosenttia käytettäisiin erityisesti tyttöjen koulutukseen. Vetoomukseen on kertynyt jo tuhansia nimiä, mutta lisää tarvitaan. Allekirjoittaa voi helposti Planin kotisivuilla.
   Oma kummilapsemme on Janthar, tyttö Pohjois-Thaimaan syrjäseuduilta. Ajattelimme puolisoni kanssa, ettei meillä ole oikeutta määrätä, mistä maasta haluamme kummilapsen. Sen sijaan halusimme, että lapsi olisi tyttö. Uskoimme voivamme parhaiten auttaa mahdollistamalla tytöillekin esimerkiksi samanlaisia koulutusmahdollisuuksia kuin pojilla on.
   Kun saimme Planilta postia, yllätyimme suuresti. Viestissä kerrottiin, että Jantharin toive olisi tulla opettajaksi. Vaimoni ja minä olemme molemmat opettajia, joten kummilapsi sattui juuri oikeaan perheeseen!
   Jantharin perhe on köyhä maanviljelijäperhe, mutta heidän elinolonsa ovat turvatut ja he voivat elää normaalia arkea. Tuleeko Jantharista joskus opettaja, sen näyttää aika.
   Kummisuhteemme on pian päättymässä, sillä Janthar täytti juuri 18 vuotta. Jantharin matkaa aikuiseksi on ollut mukava seurata kirjeenvaihdon avulla. Haaveilimme vuosia matkasta kummilapsen kylään, mutta se jäi valitettavasti toteuttamatta.
   Minimissään kummilapsen ottaminen vaatii vain sen, että on valmis maksamaan kuukausittaisen kummimaksun. Esimerkiksi opiskelijat tai vaikka bändiporukka voivat ottaa yhteisen kummilapsen. Jo tällöin toteutuu kummiuden perusperiaate: kummien tuki ei mene vain yhdelle lapselle, vaan tuella parannetaan koko yhteisön ja asuinalueen oloja. On ihan itsestä kiinni, paljonko aikaa kummiuteen haluaa käyttää.
   Vapaaehtoistyö merkitsee minulle mukavaa touhua erilaisten ihmisten kanssa. Uskon vahvasti, että näillä pienillä teoilla, joita teemme kehitysmaiden lasten hyväksi, on kauaskantoisia ja pysyviä vaikutuksia siihen, että maailmasta tulee edes vähän parempi paikka. Ja tällaiseen toimintaan haluan myös haastaa mukaan kaikki tutut ja tuntemattomat.”

MARIA-MELINA VÄYRYNEN

Seuraavassa osassa meille esittäytyy Vapaaehtoisen pelastuspalvelun aktiivi.

Jokainen meistä voi tehdä maailmasta ja lähiympäristöstämme paremman paikan elää. Joskus teko voi olla suuri ja maailmaa kerralla muuttava, mutta myös pienet jokapäiväiset teot läheisten hyväksi ovat tärkeitä. Pelasta maailma on juttusarja, joka esittelee suurten ja pienten tekojen tekijöitä. Tässä osassa itsestään kertoo Plan-kummi.

Artikkeli on osa lehteä 3/2013