Pölyt pois Raamatuista

23.1.13

Pölyt pois Raamatuista

Siikalatvalla järjestettiin tällä viikolla tiistaina kolmiosaisen raamattuluentosarjan ensimmäinen tilaisuus. Luentosarjan aiheena ovat Uuden testamentin kirjeet.

Kirkkoherra Merja Jyrkkä, miksi Siikalatvalla ryhdyttiin lukemaan Raamattua?
   – Kappelineuvostojen kautta seurakuntalaisilta on tullut toivomuksia Raamatun opetuksesta. Evankeliumit ovat ehkä kaikkein tutuimpia Raamatun kirjoja, ja siksi nyt haluttiin keskittyä epistoloihin eli kirjeisiin.
   – Jos luennot jatkuvat, käsittelyyn otetaan myös Vanhan testamentin kirjoja. Raamattua tutkittaessa ollaan olennaisen ääressä.

Uskonpuhdistuksen käynnistäjä Martti Luther painotti aikoinaan, että usko kuuluu arkeen ja Raamattu kuuluu kaikille. Voidaanko näin todeta yhä?

   – Usko ja arki kuuluvat yhteen. Kristillinen tietämys on ohentunut, ja jo yleissivistyksen vuoksi kannattaa lukea Isoa kirjaa. Raamattu on tarkoitettu kaikille omalla kielellä luettavaksi, kuten Luther painotti.
   – Raamatut pölyttyvät niin helposti hyllyihin, nyt on tullut aika ottaa ne esille.

Jokainen Raamatun lukija harjoittaa raamatuntulkintaa. Muun muassa uskonnollinen asennoituminen ja myös oma persoonallisuus vaikuttavat siihen, miten ymmärrämme Raamattua. Millaista raamatuntulkintaa Siikalatvan raamattuluennoilla harjoitetaan?

   – Luentosarjaa suunniteltaessa emme ole linjanneet vastausta kysymykseen. Jokainen luennoitsija tulkitsee varmasti omista lähtökohdistaan. Luterilaisina tulkinta lähtee Kristuksesta käsin ja tunnustuskirjoja seuraten. Raamattu on Jumalan Pyhää Sanaa ja siksi sen ääressä oleminen altistaa Pyhän Hengen työlle. Jotain uutta voi kirkastua.

Tarvitseeko luennoilla varoa Raamatulla päähän lyömistä?

   – Toivon mukaan ei. Tiedollinen aines ruokkii ”päätä”, mutta jos sana osuisi sydämeen, siitä olisin iloinen.

Milloin otat käsiisi Raamatun?

   – Raamattu on aina käsillä. Nykyisin otan sen käteen (tai esille netistä) saarnoja ja opetuksia valmistellessani. Tällä hetkellä minulla ei ole systemaattista Raamatun lukuohjelmaa meneillään. Niitä on kyllä ollut elämäni varrella useita.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 3/2013