Rauhan Asema heitti verkot

9.1.13

Rauhan Asema heitti verkot

– Hengellinen herätys on kuin raju tulehdus. Sitä on hoidettava, pohtii pastori Mikko Salmi.
   Hän kertoo iltamyöhällä käymästään tiukasta nettikeskustelusta, jossa nuori keskustelija halusi tietää voiko uskonlahjan jakaa. Vastaus oli annettava heti.
   – Ei hän olisi tullut kirkkoherranvirastoon keskustelemaan perjantaina kello 10. aamulla.
Oulun seurakunnat ovat reagoineet verkon vaatimuksiin. Salmi on vuoden alussa perustetun Rauhan Aseman toimituspäällikkö. Uuden hengellisen työmuodon tarkoitus on koordinoida Oulun seurakuntien hengellistä radio-, video- ja verkkotyötä. Hanke on aluksi vuoden mittainen.

Asemalle
selkeä tarve

Rauhan Asema tuottaa ohjelmia Radio Deihin, Radio Pookiin ja Yle Ouluun. Se ylläpitää verkkopappitoimintaa sekä video- ja tv-tuotantoa. Rauhan Asema myös järjestää koko kaupunkia koskevia tapahtumia.
   Laajalle medialevitykselle on Salmen mukaan tarve. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan uuden Oulun alueella vajaa 30 000 ihmistä etsii hengellistä materiaalia elämäänsä radiosta, verkosta ja televisiosta vähintään pari kertaa kuukaudessa.
   – Verkosta tavoitetaan parhaiten juuri se ikäryhmä, 18–39-vuotiaat, joka on löyhimmin kiinni kirkossa, toteaa Salmen työtoveri, mediatoimittaja Mervi Päivärinta.
   Vielä jokin aika sitten monet kirkon parissa kuitenkin väittivät, että ihminen on kohdattava perinteisesti kasvokkain eikä netissä.
   – Näitä ääniä ei juuri enää kuule, Mikko Salmi toteaa.
   – On nuoria ihmisiä, jotka eivät ole koskaan tulleet keskustelemaan papin kanssa. Verkkokohtaamisen pitäisi olla yhtä lailla kirkon perustyötä kuin kasvokkain kohtaaminenkin, Salmi huomauttaa.

Seurakunta
alas korokkeelta

Verkko on Salmen mukaan ollut kirkolle väline, jonka avulla on esimerkiksi ilmoitettu asioista. Sen pitäisi kuitenkin olla kommunikaatioltaan tasavertainen toimintaympäristö.
   – Meidän on tultava alas korokkeelta ja löydettävä hiljainen ääni, joka tulee seurakuntalaisilta. Me menemme sinne torille, omana itsenämme ja omalla viestillämme valmiina keskustelemaan ja ehkä jopa muuttamaan näkökantojamme.
   Mervi Päivärinta kertoo, että jokaisessa Oulun seurakunnassa on yhteyshenkilöt, joiden kanssa Rauhan Asema tekee hengellistä työtä eri medioissa. Hän toivoo, että seurakunnista ehdotettaisiin aiheita ja asioita, joita voi nostaa esille Rauhan Asemalla. Näin saataisiin työntekijät ääneen. He voisivat myös nostaa esille asioita, jotka mietityttävät seurakuntalaisia.
   Päivärinta tähdentää vuorovaikutuksen merkitystä. Kun ihmiset vaikkapa kertoisivat toiveitaan jumalanpalveluksesta, niin siitä voisi tulla sellainen seurakunnan elämän keskus kuin sen pitääkin olla.

Ihmisille
tarjotaan elämyksiä

– Tämän ajan ihminen elää elämyskulttuurissa. Ihminen muistaa asioita, joihin liittyy tunne. Haluamme, että työmme koskettaa sielua ja henkeä ja jättää jäljen, vaikka se olisi kymmenen sekunnin mittainen, Mikko Salmi kuvailee.
   Salmi iloitsee, että Rauhan Asemalla voi tukea kituvia työmuotoja. Yksi näistä on evankelioimistyö. Verkon sosiaalisen median avulla sisältöjä voi jakaa toisille.
   – Eivät opetuslapset keksineet evankeliumia vaan jakoivat sitä. Olennaista verkkotyössä ei ole se, että jollakin on hieno ajatus. Ei! Evankeliointi ei ole keksimistä vaan jakamista.
   Mervi Päivärinnan mukaan verkkoon on turha tuoda materiaalia, jota kukaan ei jaa.
   – Ei tingitä 2000 vuotta vanhasta lähetyskäskystä, mutta annetaan sanoma ihmisille niin, että he haluavat jakaa sen kavereilleen.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 1/2013