Arvostele mun messu: Hoitavaa hiljaisuutta tuiralaisittain

13.2.13

Arvostele mun messu

Hoitavaa hiljaisuutta tuiralaisittain

Iltamessu su 10.2. klo 18, Tuiran kirkko. Toimitti Stiven Naatus, avustivat Ruut Hurtig ja Marko Vanhanen, kanttorina Laura Kumpula.

Taizé, pieni luostariyhteisö Keski-Ranskassa, on tehnyt suuren vaikutuksen ympäri maailmaa. Paikka on erityisesti nuorten matkailijoiden suosiossa. Taizén messuissa rukous, laulu ja hiljaisuus vuorottelevat ja rakentavat mieltä hoitavan kokonaisuuden.
   Tuiran kirkko on kaunis rakennus, ja sopii miljööltään erittäin hyvin tällaisten messujen järjestämiseen. Jo ulko-ovella lasiin kirjoitetut Jeesuksen sanat ”Tulkaa minun luokseni, te kaikki työn ja kuormien uuvuttamat, minä annan teille levon” kehottavat hiljentymään.
   Kirkon etuosa muistuttaa hämmästyttävän paljon ortodoksikirkkoa. Alttari on selkeästi erotettu kirkkotilasta kaariholvin sisälle. Siellä täällä on myös ikoneja, joita olen harvemmin nähnyt luterilaisessa kirkossa.

Messu täynnä rukousta
Heti saliin tullessa on mahdollisuus sytyttää kynttilä. Kynttilätelineen lähettyvillä ei kuitenkaan kerrota, paljonko kynttilät maksavat. Tai jos tietoa onkin, se on huomaamattomissa. Ehtoollisen jälkeen on mahdollisuus sytyttää pieni tuohus alttarin lähettyville osana messun kulkua.
   Kirkkosalin ovella ei heti ole vastaanottajaa, mutta rukouslaulukirjat ovat otettavissa oven vierestä. Hetkeä myöhemmin seurakuntamestari käy ilokseni kirkkosalissa kysymässä, onko kaikilla kirja. Tämän jälkeen hän jää ovelle jakamaan kirjat sisääntulijoille.
   Kiitosta saa myös se, että rukouslaulujen numerot ovat selkeästi esillä. Laulu kaikui komeasti ilman säestystä suomeksi, latinaksi ja ruotsiksi. Tämä on yksi monista poikkeuksista verrattuna tavalliseen messuun. Kanttori johti laulua kirkkokansan seasta.
   Myös tekstit luetaan penkissä istuen. Edes liturgi ei nouse penkistä ennen ehtoollisen asettamista tervetuliaissanojen jälkeen. Saarnan tilalla on hiljaisuus, jolloin jokaisella on mahdollisuus mietiskellä kuulemaansa. Taizé-laulut ovat rukousta, mutta puhuttu rukous kulkee niiden välissä.

Vähän puhetta mistään
Messun kolehti kerättiin Yhteisvastuukeräykselle. Jokainen saattoi jättää oman uhrilahjansa pieneen koriin ehtoolliselle tullessaan. Yhteisvastuukohdetta ei kuitenkaan esitelty tarkemmin. Ehkä asiaa pidetään itsestäänselvyytenä. Syy voi myös olla Taizé-messujen tapa välttää liikaa puhumista.
   Toiselta paikkakunnalta tulleena leivän murtaminen ennen ehtoolliskutsua yllätti positiivisesti. Muuten messu noudatti Taizé-messujen peruskaavaa. Olisin toivonut kuitenkin, että messussa palvelleet olisi esitelty joko ennen tai jälkeen messun, sillä en vielä tunne työntekijöitä täällä.
   Iltapalasta, joka on ollut tarjolla ennen messua, olisin myös toivonut mainintaa muuallekin kuin seurakunnan nettisivuille. Voin kuitenkin liittyä eteisessä esitettyyn ajatukseen tunnelmaltaan hienosta messusta.

EIJA NUUTINEN

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Tuiran seurakunta

Artikkeli on osa lehteä 6/2013