Entisten nuorten sävellahja Yhteisvastuukeräyksen asialla helmikuussa

20.2.13

– Koskettava kampanja. Nyt puhutaan tärkeästä asiasta, Radio Suomen toimittaja Sanna Kojo toteaa kirkon Yhteisvastuukeräyksestä, jonka tuotto menee tänä vuonna yksinäisille vanhuksille Suomessa ja Kambodžassa.
Kojo tuntee kirkon keräyksen hyvin, sillä se on suositun Entisten nuorten sävellahjan helmikuinen keräyskohde, ja Kojo taas on ”Enskan” pidetty juontaja.
Sanna Kojo kertoo perehtyvänsä perusteellisesti Enskan keräyskohteisiin. Keräyksen jatkuessa hän päivittää tietojaan ja tsekkaa muun muassa yhteisvastuu.fi-sivustolta viikoittain, kerrotaanko siellä asiasta uutta tietoa.
– Näen vaivaa tiedon saamiseksi. Sävellahjan juontajana minun tehtäväni on kannustaa ihmisiä osallistumaan keräykseen. Hienoa, että voimme kannustaa ihmisiä toimimaan hyvän puolesta, radiokansan rakastama Kojo sanoo.
Kojon tapana on toistaa lähetyksen aikana useita kertoja, mihin ohjelmassa kulloinkin kerätään varoja. Hänen mukaansa radiokuuntelijat ovat myös perillä siitä, mihin varat menevät.

Ihmiset haluavat
tehdä hyvää

Sanna Kojo uskoo, että sävellahjan suosion taustalla on juuri ihmisten mahdollisuus tehdä hyvää radio-ohjelman avulla. Kanavalla on riittävästi pelkkiä soitteluohjelmia. Ihmisten haastaessa toisiaan toistuvat sanat ”hyvän asian puolesta”, hän arvioi.
Vaikka rahan antaminen jää paljolti ohjelman osanottajien omalletunnolle, Sanna Kojo on varma, että rahaa myös annetaan haasteessa luetuilla summilla. Keräykseen osallistuminen vaatii pientä vaivannäköä, juontaja myöntää.

Kirkon keräys ei
aiheuta kommentteja

Yhteisvastuukeräys on ollut aikaisempinakin vuosina ”Enskan” keräyskohteena. Kojon kokemuksen mukaan kirkon keräys on luontevasti ja täysin ongelmatta yksi keräys muiden joukossa.
Keräyksen kirkollisuutta ei kommentoida, suosikkijuontaja kertaa.
– Toimittaja kertoo kaikista keräyskohteista tasapuolisesti, hän painottaa.
Kojo palaa yv-keräyksen tämänvuotiseen keräysteemaan, yksinäisiin vanhuksiin.
– Nyt on tärkeää puhua vanhuksista ja heidän asemastaan yhteiskunnassa. Hyvä kun yhteisvastuu nostaa asian esille, hän. Keräys voisi jatkua pitempäänkin kuin helmikuun ajan, Sanna Kojo sanoo oman mielipiteensä.

Riitta Hirvonen

Entisten nuorten sävellahja muistelee huolettomia koulu- ja nuoruusvuosia ja toteuttaa menneitten vuosikymmenten nuorisomusiikkitoiveita. Ohjelma kuullaan Radio Suomessa lauantaisin alkaen klo 15.08.
Lähettämällä toivelevyn ja haasteen tekstiviestillä tai puhelimitse numeroon 16149 viestin hinta, 40 senttiä, menee helmikuun ajan Yhteisvastuukeräykseen.

Artikkeli on osa lehteä 7/2013