Huhuilta siivet poikki

20.2.13

Nuorisotyönohjaaja Sanna Korhonen kirjoitti Oulunsalon seurakunnan nuorisotyön omilla Facebook-sivuilla viime maanantaina näin: ”Joillakin teistä tuntuu nyt olevan se käsitys, että Reppuun voi tulla viettämään aikaa pienessä, tai ei aina ihan niin pienessäkään, maistissa. Hei, ei se mene niin!”

Sanna Korhonen, haluat Facebook-viestissäsi oikaista käsitystä, että nuorisotyön käytössä olevan tilaan, Reppuun, voisi tulla viettämään aikaa päihtyneenä. Miksi tällaiset terveiset nuorille?
– Nuoret ovat alkaneet pitää Reppua paikkana, jossa humalassa oleminen on sallittua. Valitettavasti he myös mainostavat paikkaa sellaisena. Nyt pitää saada nämä mainokset päättymään. Halusin muistuttaa nuorille, että Reppu on nimenomaan yökahvila, josta löytyy aikuinen auttaja, jos ja kun sellaista syystä tai toisesta tarvitsee.
– Reppuun ei voi tulla pikku huppelissa pitämään hauskaa. Meitä sitovat samat lait ja määräykset, kuin muitakin nuorten kanssa toimivia tahoja.

Onko Repussa siis nollatoleranssi päihteille?
– Kyllä on. Sisällä ei saa esimerkiksi esitellä tupakointivälineitä tai kääriä sätkiä. Ne takavarikoidaan.

Kenen kuuluu huolehtia päihtyneistä nuorista?
– Jokainen alaikäinen on aina vanhempiensa vastuulla, mutta kaikilla aikuisilla on vastuu nuorista. Jos päihtynyt tulee Reppuun, on meidän vastuulla huolehtia hänestä kunnes sairaankuljetus, vanhemmat tai viime kädessä poliisit tulevat hakemaan nuoren. Velvollisuus on myös tehdä alaikäisestä päihtyneestä ilmoitus lastensuojeluun.

Onko alkoholin käyttö lisääntynyt oulunsalolaisten nuorten parissa?
– Kuulen entistä enemmän nuorten puhuvan viikonloppubileistä. Jos siitä voi jotain päätellä, on alkoholin käyttö lisääntynyt.

Riitta Hirvonen

Artikkeli on osa lehteä 7/2013