Kaukasiasta pyhiinvaellusreiteille Espanjaan

6.2.13

Kaukasiasta pyhiinvaellusreiteille Espanjaan

Matkustamisesta kiinnostuneille on tarjolla nojatuolimatkoja Karjasillan kirkolla.

Karjasillan kirkolla tehdään kevään aikana nojatuolimatkoja paikkoihin, joissa harvemmalla tulee itse käytyä. Heti ensi viikolla uudessa Neljä polkua – Matkakertomuksia maailmalta -illassa kuvien ja kertomusten avulla matkustellaan Georgiassa ja Armeniassa.
   Kaukasian vanhoissa kulttuurimaissa on vieraillut viime syksynä Kalevan toimittaja Pekka Mikkola.
Matkailusarjaa suunnitellut Karjasillan kappalainen Satu Saarinen näkee kirkon luontevana paikkana puhua matkustamisesta.
   – Jo matkaan liittyvät sanat, kuten polku ja tie, ovat perin tuttuja ilmaisuja kristillisessä kielessä. Ihmiset matkustavat paljon, ja siksi nykymaailmassa on tärkeää pohtia matkailua eettisistä näkökulmista: Millainen matkailija olen? Tutustunko matkoilla vain toisiin turisteihin vai myös paikallisiin, eri kulttuurien edustajiin? Millaisen oman matkailijan jalanjäljen jätän niille poluille, joita maailmalla tallaan? Saarinen selvittää, miksi hän yhdessä muutamien seurakuntalaisten kanssa innostui matkateemasta.

Matka voi
muuttaa ihmistä

Satu Saarisen mielestä matkat voivat olla nopeiden nautintojen sijasta hengellisiä kokemuksia ja niin vaikuttavia elämyksiä, että matkantekijä ei ole enää reissunsa jälkeen sama ihminen.
   Pekka Mikkolalle yksi tärkeä mieleen jäänyt ”kuva” on juuri matkalta Georgiasta ja Armeniaan.
   – Heräsimme viime syyskuussa yöjunassa, joka vei minua ja vaimoa Georgian Tbilisistä Armenian Jerevaniin. Kun hytin verhot veti sivuun, tasankomaisemasta nousi kohti sinistä taivasta valtavana lumihuippuinen Ararat, Vanhasta testamentistakin tuttu armenialaisten pyhä vuori.
   Pekka Mikkola kertoo etsivänsä matkoiltaan elämyksiä.
   – Ja erilaisia elämäntapoja ja kiinnostavia ihmisten tapaamisia. Niitä kokee varmemmin, kun lähtee Suomesta idän ja etelän väliselle sektorille, hän lisää.
   Matkakertomuksia maailmalta -tilaisuuksissa matkataan Kaukasian lisäksi Saksan Oberammergauhun, jossa esitetään Kristuksen kärsimysnäytelmä joka kymmenes vuosi. Huhtikuussa aiheena on Konstantinopoli ja toukokuussa pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostela Espanjassa.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 5/2013