Saana Askola löysi junalukemista tyttärelleen Maevelle.

Kirjat kiertoon, rahat hyväntekeväisyyteen

20.2.13

Rauhan Tervehdyksessä järjestettiin viime perjantaina kirjamarkkinat Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Toimituksen muutto uuteen paikkaan joudutti myymään arvokkaitakin teoksia hyvän asian puolesta.

Mirja ja Valto Salonperän perheessä kirjallisuutta on jo yltäkyllin, mutta puolisot myös lukevat kirjoja hurjia määriä. Kotoa löytyy enää yksi huone, jossa kirjoja ei ole. Se on kylpyhuone, Mirja Salonperä hymyilee.
Mirja Salonperä on harrastanut lukemista lapsuudesta saakka.
– Luin koulukirjaston läpi eikä pitkä matka varsinaiseen kirjastoon estänyt kirjojen lainaamista, innokas lukuharrastaja kertoilee.
Salonperän kirjahyllyistä löytyy kirjoja laidasta laitaan, mutta Mirja myöntää, että häntä kiinnostavat esimerkiksi matkailukirjat ja jännärit.
Rauhan Tervehdyksen kirjamarkkinoilta Salonperät löysivät kirjoja melkeinpä kolmen kassin verran. Hengellistä kirjallisuutta Mirja Salonperä kommentoi sanomalla, että kristillisten kirjojen taso on hänen arvionsa mukaan parantunut viime aikoina.
– Luulenpa, että nykykirjoissa on aiempaa vähemmän paatoksellisuutta.

Scifin kiinnostavat
mielikuvitusmaailmat

Saana Askolan veti Rauhan Tervehdyksen kirjakeitaaseen lähinnä hänen kolmivuotiaan Maeve-tyttären tarpeet. Nuorelle neidille piti löytää lukemistoa pian alkavalle junamatkalle.
– Etsin lastenkirjallisuutta, mutta täällä näyttää olevan kaikkea muutakin, arkkitehdiksi opiskeleva Askola hämmästeli.
Askola lukee ammattikirjallisuutta arkkitehtuurista, mutta myös kuvitteellisia scifi-kirjoja eli tieteiskirjallisuutta.
– Scifi-kirjoissa esiintyy täydellisiä mielikuvitusmaailmoja. Niitä lukiessa huolet unohtuvat.
Tieteiskirjallisuuteen Askolan vei mukanaan oma mies, joka lainaa paljon scifi-teoksia.
Nuorena tyttönä Askola kävi läpi muun muassa Neiti Etsivä-kirjat. Toinen innoituksen lähde olivat karttakirjat ja niissä kuvatut sademetsät. Sademetsään pääsyä Saana Askola toivoi kauan ja haave toteutui vihdoin Australiassa.

Vieraat kulttuurit
kiehtovat

Samassa rakennuksessa Isokatu 9:ssä Rauhan Tervehdyksen kanssa työskentelevät Kirkon palvelukeskuksen Kipan työntekijät. Kipalainen Sari Tienvieri piipahti kahvitauollaan toimituksen kirjamyynnissä ja löysikin ostettavaa, muun muassa kasvatusaiheisen kirjan.
Tienvieri kertoi lukevansa päivittäin. Hän ostaa usein kirjoja antikvariaateista.
Viimeisin häneen vaikutuksen tehnyt kirja oli Waris Dirien omaelämäkerta Aavikon kukka.
Tienvieri totesi, että fiktiivisiä kertomuksia enemmän häntä kiinnostavat teokset, jotka perustuvat tositapahtumiin.
– Kirjat, jotka kertovat tyystin toisenlaisesta kulttuurista kuin mitä omamme on, ovat mielenkiintoisia.
Kirjamarkkinoilla käväisi myös Merja Hämäläinen, joka osti Yhteisvastuukeräyksen hyväksi Rauhan Aseman toimituspäällikön, pastori Mikko Salmen teoksen Päivän Salmi. Hämäläinen onnistui myös saamaan Salmen signeerauksen kirjaansa.

Riitta Hirvonen
Pekka Helin

Artikkeli on osa lehteä 7/2013