Tuula Matilaisen johdolla Karjasillan kirkon keittiössä syntyi juhlamessun vieraille keitto Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Kirkko kaunistui Karjasillalla

13.2.13

Kirkko kaunistui Karjasillalla

Karjasillan kirkon remontti valmistui – kaunista turhuutta vai pelkkää tuhlausta, pohdittiin juhlamessun saarnassa.

Ihmiselämään kuuluu vaivannäköä, mutta myös iloa ja lepoa. Saako elämään sisältyä myös kaunista turhuutta? Kaunis turhuus on käsite, jolle kirjailija Mika Waltari antoi myönteisen sävyn. Ovatko Karjasillan kirkon uudistukset kaunista turhuutta – vai kenties tuhlausta?
   Tätä pohti viimesunnuntaina Karjasillan kirkon piispanmessun saarnassaan kirkkoherra Juhani Lavanko. Messun aiheena oli kirkon vihkiminen uudelleen käyttöön korjaustöiden jälkeen.
   Lavanko jatkoi saarnaansa kertomalla, mitä Jeesukselle tapahtui Raamatun mukaan Betanian kylässä matkalla Jerusalemiin.
   – Hän kohtasi naisen, joka vuodatti pullollisen aitoa, hyvin kallista nardusöljyä Jeesuksen päähän. Naista paheksuttiin: Millaista voiteen haaskausta! Jeesus puolusti naista sanomalla: ”Totisesti: kaikkialla maailmassa, missä ikinä evankeliumin sanoma julistetaan, tullaan muistamaan myös tämä nainen ja kertomaan, mitä hän teki.”
   – Kaunis turhuus, vaikkapa mahdollisuus nauttia Herran huoneen ihanuudesta täällä Karjasillan kirkossa, on Jumalan lahja, Lavanko totesi vihkijuhlan saarnassa.

Myös esteettömyys
parani remontissa

Päättyneen – noin miljoona euroa maksaneen – remontin yhteydessä Karjasillan kirkossa ja seurakuntasaleissa parannettiin valaistusta ja uudistettiin äänentoistoa. Liikuteltavan alttarikaiteen myötä konserttien järjestäminen helpottuu.
   Kirkossa on muun muassa uusi lukupulpetti, kulkueristi ja virsitaulu. Vanhoja kirkkotekstiilejä täydennettiin kirkkotekstiilitaitelija Tiina Toivasen tekstiileillä.
   Uudistuksissa huomioitiin pyörätuolilla liikkuminen ja muu esteettömyys.
   Muutostyöt suunnitteli arkkitehti Jorma Teppo.
   Alkuvuodesta valmistuivat uudet urut. Karjasillan uusi soitin edustaa saksalaisromanttista tyylisuuntaa. Uusien urkujen esikuvina ovat Asikkalan ja Sauvon kirkkojen vanhat, harvinaislaatuiset urut.

Matalaääniset pillit
helpottavat veisuuta

Urkurakentaja Hannu Junttila Sotkamon Urkurakentajista kuvaa Karjasillan urkuja hyväsointisiksi. Paljon muutakin erinomaista hän näkee uruissa.
   – Niiden mukana laulaminen on helppoa. Uruissa on 17 matalaäänistä urkupilliä, joiden äänikorkeus on suunnilleen sama kuin ihmisten.
   Vaikka veisuu sykähdytti kirkossa jo piispanmessussa, Junttila sanoo, että parhaat äänet uruista on vielä tulematta.
   – Urut ovat monimutkainen tekninen laite. Niitä trimmataan ja säädetään yhä. Urkujen viimeistely jatkuu juhlan jälkeen, urkurakentaja kertoo.

Kirkossa on
kirkastettava Kristusta

Piispa Samuel Salmi muisteli messussa Karjasillan kirkon ensimmäistä vihkimistä 50 vuotta sitten. Silloin paikalla oleville todettiin, että kirkon rakentaminen on turhaa, ellei rakennuksessa saada Herran kirkkautta esille.
   Piispan mukaan sama viesti on edelleen hyvä muistaa.
   Salmi korosti kristittyjen olevan ennen kaikkea toivon julistajia.
   – Kristityt elävät voitosta. Me tiedämme, kuka on tulossa, piispa totesi viitaten Karjasillan kirkon alttaritauluun, Essi Renvallin pronssiveistokseen Kristuksen toinen tuleminen.

RIITTA HIRVONEN

Lue lisää aiheesta:

Karjasillan seurakunta

Artikkeli on osa lehteä 6/2013