Maata kiertelemässä: Sister Rosetta Tharpe – rock’n rollin kummitäti

27.2.13

Maata kiertelemässä

Sister Rosetta Tharpe – rock’n rollin kummitäti

Ennen Elvistä, Chuck Berryä ja Johnny Cashia oli muuan Sister Rosetta Tharpe. Gospelin ensimmäinen supertähti, afroamerikkalainen Tharpe oli kitaristitähti, jota monet mustat ja valkoiset muusikot apinoivat.
   – Hän laulaa uskonnollista musiikkia, mutta se onkin rock’n rollia. Hän hakkaa kitaraa, soittaa kitaraa, laulaa. Vau! Sister Rosetta Tharpe, hehkutti rock-tähti Jerry Lee Lewis.
   Tharpesta on tehty tv-dokumentti ohjelmasarjaan Amerikkalaiset mestarit. Dokumentti esittelee henkilön, jonka vaikutus amerikkalaiseen musiikkiin on paljolti unohtunut. Tharpe kuoli vuonna 1973, eikä hänen haudallaan ollut edes nimeä, kunnes asia korjattiin vuonna 2008.
   – Ilman alkuperäistä soulsisarta rock ei olisi ehkä koskaan rollannut, sanoo Tharpen elämänkerturi Gayle Wald.
   – Kun nuori Elvis Presley laulaa, hän välittää Rosetta Tharpen tyyliä. Tämä ei ole yleinen kuva rock’n rollista. Emme tavallisesti ajattele mustaa naista valkoisen nuoren miehen taustalla.
   Tharpe syntyi vuonna 1921 Arkansasissa. Kuuden vuoden ikäisenä hän lauloi uskonnollisissa telttakokouksissa äitinsä kanssa, joka oli kiertävä evankelista. Jos helluntailainen tuli sytytti seurakunnan, niin lahjakas napero yllytti lieskoja.
   – Koko seurakunta heräsi, kun se näki vapauden, jolla Tharpe ilmaisi itseään laulamalla ja tanssimalla, toteaa pastori Robert Hargrove.
   Myöhempinä vuosinaan Tharpe erosi miehestään, joka kohteli vaimoaan elättäjänä eikä suinkaan elämänkumppanina. Tähti muutti New Yorkiin ja liittyi big band -orkesteriin. Lahjakas esiintyjä jammaili Duke Ellingtonin ja Cab Callowayn kaltaisten suuruuksien kanssa.
   Tharpesta tuli ensimmäinen gospel-laulaja, joka ylitti hengellisen ja maallisen musiikin rajan. Hän lauloi myös niin rajuja lauluja, että hänen kristityt faninsa pahoittivat mielensä.
   – Kuin pommi olisi räjäyttänyt gospelin, kun hän vaihtoi tyyliään, sanoo Ira Tucker Jr., jonka isä esiintyi Tharpea säestäneessä gospel-bändissä.
   – Rosettan siirtyminen maalliseen musiikkiin oli bändin jäsenille kuin kuolema. Rosetta ylitti rajan.
   Tharpe kuitenkin palasi gospel-juurilleen ja oli niin kuuluisa, että hänen kolmansia häitään kokoontui seuraamaan 20 000 fania eräälle stadionille. Morsian soitti yleisölle sähkökitaraa hääpuvussaan.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 8/2013