Nicolaksen ja Melissan suuri päivä

27.2.13

12 lasta ja nuorta osaksi seurakuntaa

Nicolaksen ja Melissan suuri päivä

Heinätorin seurakuntatalon eteisen naulakot pullistelevat toppatakeista. Kahdeksan lapsen perheet ovat tulleet paikalle joukolla viettämään kastejuhlia. Oulun tuomiokirkkoseurakunnan järjestämä, kaikille oululaisperheille avoin tilaisuus järjestettiin lauantaina kahdessa erässä.
   – Voiko täällä jossain syöttää vauvan, kysyy Cornelia Karjala pastori Anna-Mari Heikkiseltä, joka yhdessä pastori Jonna Piiraisen kanssa ottaa vastaan juhlaväkeä. Pienemmille kastettaville on takahuoneessa myös erilaisia kastemekkoja lainattavaksi.
   Pian viisi kuukautta vanha Melissa äiteineen ohjataan pyhäkoulutilaan aterioimaan.

Kasteelle
isän toiveesta

Melissa Jasmin ja hänen isoveljensä Nicolas Benjamin on tuotu kastettaviksi isän, Ahti Karjalan toiveesta. Sveitsiläissyntyinen Cornelia Karjala kertoo, että hänelle kaste ei ole niin tärkeä asia, ja he sopivatkin ensimmäisen lapsen syntyessä, että lapset voidaan kastaa, jos mies järjestää asian.
   – Tähän asti se meni, mutta kun lehdestä huomasin tiedon tilaisuudesta, päätin heti tarttua siihen, Ahti Karjala naurahtaa.
   Mummo Pirkko Karjala seuraa edes takaisin pyyhältävää,
   2 vuotta ja 8 kuukautta vanhaa Nicolasia, joka on hyvin kiinnostunut perhekerhon tilasta löytyvästä minikeittiöstä.
   – Sellainen löytyy kotoakin, Nicolas on hyvin kiinnostunut keittiöasioista, mummo tietää kertoa.
   Paikalle saapuu myös varamummo, Ahdin enon vaimo Elsa Kärkkäinen. Hän nappaa heti syliinsä Melissan, ja ihmettelee heti, kuinka tytön tukka on vaalentunut.
    – Minä olen huomannut saman, ihan kuin se olisi mennyt vaaleaksi yhdessä yössä, Cornelia Karjala vahvistaa.

Muistoksi
kastekynttilät

”Jumalan kämmenellä, ei pelkää lintunen. Jumalan kämmenellä ei pelkää ihminen…” Kastetilaisuus alkaa virrellä 499.
   Sen jälkeen tuomiorovasti Matti Pikkarainen jatkaa toivottamalla kaikki tervetulleeksi ja muistuttamalla, että kaste merkitsee seurakuntaan liittymistä. Jokainen lapsi siunataan ristinmerkillä ja yhdessä lausutaan uskontunnustus.
   Seuraavaksi pastorit Anna-Mari Heikkinen, Jouko Lankinen, Jonna Piirainen ja Matti Pikkarainen kastavat yksi kerrallaan lapset. Vanhimmat päivän aikana kastettavat ovat 16-vuotiaita.
   Pienin kastettava itkee oikeastaan koko tilaisuuden ajan ja hiljenee vain hetkeksi saatuaan pyhitettyä vettä päähänsä. Pian itku kuitenkin jatkuu.
   Kasteen jälkeen jokaiselle kastetulle jaetaan kastekynttilät.
   – Niitä voi polttaa kotona esimerkiksi syntymäpäivinä. Ne muistuttavat meitä aikuisia myös siitä, että tehtävämme on turvata uskon liekin palaminen, tuomiorovasti toteaa.
   Rukouksen, virren ja kummitodistusten jaon jälkeen onkin aika siirtyä alakertaan yhteisille juhlakahveille. Tarjolla on niin mansikkakakkua, vohveleita kuin pasteijoita. Melissa ja Nicolas vanhempineen suuntaavat kuitenkin laittamaan ulkovaatteita päälle.
   – Juhlavieraat menivät kahville tuonne alas, me lähdemme järjestämään kotiin omia tarjoiluja, Ahti ja Cornelia Karjala huikkaavat. Melissan ja Nicolaksen juhlat jatkuvat.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 8/2013