Pääkirjoitus: Jytkyä kohti

7.2.13

Pääkirjoitus

Jytkyä kohti

Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta kuuluu vaihteeksi hyviä uutisia. Kirkkoon liittyjien määrä kasvoi viime vuoden aikana uuteen ennätykseen. Liittyneitä oli 14 108, viisisataa enemmän kuin edellisvuonna. Vaikka tilastoja jäsenmäärien muutoksista ei voi aivan lukea kirkolliseksi jytkyksi, suunta on oikea.
   Viime vuonna kirkosta erosi 41 079 jäsentä, kun vuotta aiemmin eroajien määrä oli yli 5 000 henkeä enemmän – pienen kaupungin verran siis. Vuoden lopussa evankelisluterilaiseen kirkkoon kuului 76,4 prosenttia suomalaisista.
   Suurissa kaupungeissa kirkon jäsenten osuudet väestöstä ovat perinteisesti olleet pienempiä kuin pienemmissä kaupungeissa. Oulussakin kirkon jäsenten osuus väestöstä nousi hieman seurakuntayhtymän laajentuessa vuoden alussa. Uudessa Oulussa kirkkoon kuuluu 78,8 prosenttia väkimäärästä.
   Vaikka kirkosta eroaminen on laantunut vuoden 2010 ”huippuvuoden” jälkeen, lähtijöitä on edelleen liikaa. Seurakuntien työn jäsentensä palvelemiseksi onkin jatkuttava hartiavoimin.
   Toimintatapoja on myös kehitettävä koko ajan, sillä eri-ikäiset kaipaavat erilaista toimintaa. Tästä hyvä esimerkki on vastikään Oulussa tänä vuonna 30 vuotta täyttäville järjestetty synttärijuhla, joka keräsi satamäärin väkeä yhteiseen illanviettoon.
   Myös muissa Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnissa tehdään työtä, jonka toivotaan palvelevan kaikenikäisiä seurakuntalaisia. Kirkon jäsenten tulee myös olla aktiivisia ja kertoa toiveita toiminnan suhteen. Kuten sanonta kuuluu: Sitä saa mitä tilaa.
   Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo kirjoitti vastikään Suomen Kuvalehden Rajalla-blogissaan: ”Kirkon sanoma on tarkoitettu kaikille ja se voi rakentaa yhteiskuntaa myönteisellä tavalla.” Näin on.

ELSI SALOVAARA

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä

Artikkeli on osa lehteä 5/2013