Pääkirjoitus: Luovutaan neliöistä, ei ihmisistä

27.2.13

Pääkirjoitus

Luovutaan neliöistä, ei ihmisistä

Toimituksessa on purettu muuttolaatikoita koko alkuviikko. Viime perjantai vuorostaan kului pakatessa. Muutimme yhdessä seurakuntayhtymän viestintäpalvelujen väen kanssa tiloihin, joissa on vähemmän neliöitä kuin ennen. Oman huoneen ylellisyydestä saa nauttia yhä harvempi, mutta olemme saaneet yhdessä aikaan viihtyisät tilat.
   Samanlaisia muuttoruljansseja on edessä myös muualla. Meidän muutossamme syynä eivät olleet eurot, mutta Oulun seurakuntayhtymässä valmistaudutaan tuleviin vuosiin tasapainottamalla taloutta eli etsimällä säästökohteita. Kesään mennessä luottamushenkilöt saavat päätettäväkseen, mistä säästöt otetaan. Suomeksi sanottuna: vähennetäänkö rakennuskantaa vai henkilökuntaa.
   Todennäköisesti lopputuloksena vähennetään molemmista. Toivottavasti ei kuitenkaan juustohöyläperiaatteella, sillä kiinteistöt ovat ”vain” kiinteistöjä. Ja aivan liikaa nuo kiinteistöt ovat olleet tyhjillään. Niistä joutaakin säästää. Muutama kerho tai jumalanpalvelus viikossa on aivan liian vähäistä käyttöä jatkuvaa huoltoa ja kunnossapitoa kaipaaville kiinteistöille.
   Kiinteistöjen myynti kirpaisee varmasti niitä, jotka ovat tottuneet käymään esimerkiksi perhekerhossa juuri siinä lähimmällä seurakuntakodilla, mutta varmasti myös he pitävät tärkeämpänä sitä, että jatkossakin perhekerhoja tarjotaan yhtä paljon kuin ennen.
   Seurakuntien toiminnan pitäminen virkeänä ja monimuotoisena onkin kirkon elinehto. Tosiasia on se, että pelkkä tieto tulevasta pelastuksesta ei riitä pitämään ihmisiä mukana kirkossa. Seurakuntien on oltava osa arkea kaikenikäisille. Siihen tarvitaan työntekijöitä ja aktiivista toimintaa, joka tuo kirkon toimintaan mukaan myös vapaaehtoisia.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 8/2013