Kuva Kautokeinon kapina -elokuvajulisteesta.

Pilkahduksessa valkokankaalle pääsevät saamelaiset

6.2.13

Pilkahduksessa valkokankaalle pääsevät saamelaiset

Katsojia arvostavia elokuvia

Ensi lauantaina järjestettävän kirkollisen elokuvatapahtuma Pilkahduksen takana on kolme miestä, joita yhdistää yksi asia: he ovat elokuvien suurkuluttajia.
   Metropoliitta Panteleimon on Elokuvateatteri Studion vakiokävijä. Joskus Oulun ortodoksi-isä joutuu istumaan katsomossa yksin, kun esitettävä elokuvaharvinaisuus ei ole houkuttanut muita teatteriin.
   Tuiran pastori Juha Valppu katsoo elokuvia paljolti vain kotona, mutta siellä leffat pyörivät tiuhaan.
   Oulun elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Sauli Pesonen katsoo vuosittain noin parisen sataa elokuvaa jo työnsä puolesta. Enemmänkin mies ahmisi liikkuvaa kuvaa, mutta ”myös perheen kanssa pitää ehtiä olla ja lukea”, kuten hän itse sanoo.
   Metropoliitta Panteleimon, Juha Valppu ja Sauli Pesonen ovat yhdessä ideoineet ekumeenisen Pilkahdus-elokuvatapahtuman, joka järjestetään nyt viidennen kerran.
   Tänä keväänä Pilkahduksessa esitetään elokuva Kautokeinon kapina.

Trendit eivät
ratkaise elokuvavalintaa

Lauantaisen Pilkahduksen teemana on saamelainen kansannousu. Elokuvatapahtuman esitteen mukaan Kautokeinon kapina kertoo uskon ja hurmoksen taistelusta Saamenmaassa.
   Kirkossa saamelaisuus on ollut esillä viime aikoina paljolti siksi, että vuosi sitten luterilainen kirkko pyysi anteeksi saamelaisten epäasiallista kohtelua erityisesti 1930-luvulla.
   Valppu ja Pesonen painottavat, ettei saamelaisuuden esillä oleminen johdatellut heitä valitsemaan Kautakeinon kapinaa Pilkahduksen elokuvaksi.
   – Pilkahdus ei kulje trendien mukana. Vuosi sitten esitimme Andrei Rublev -elokuvan, joka ei tainnut tuolloin ratsastaa ”aallon harjalla”, Valppu heittää.
   Mutta miksi kirkot ovat mukana elokuvatapahtumassa?
   – Osallistumalla tähän kirkot kiinnittyvät aidosti ympärillä olevaan maailmaan ja ovat luontevasti mukana ihmisten arjessa. Kulttuuri rikastuttaa elämää, Valppu ja Metropoliitta Panteleimon toteavat.

Hyvä elokuva
jättää pohtimaan

Miesten erilaiset taustat eivät estä löytämästä yhteistä näkemystä siitä, mikä elokuva kunakin vuonna esitetään Pilkahduksessa. Panteleimon, Valppu ja Pesonen käyvät keskenään keskusteluja, joissa risteilevät erilaiset maailmankuvat.
   Sauli Pesonen toteaa agnostikkona tarkkailevansa kirkonmiesten ajatustenkulkua ja tulleensa usein johtopäätökseen, että ”voihan sitä asioista noinkin ajatella”.
   Pesosen mukaan hyvä elokuva – kuten hyvä keskustelukin – synnyttää uusia oivalluksia.
   – Niitä on pureskeltava myöhemminkin, Pesonen toteaa.
   Tältä perustalta valitaan myös Pilkahduksessa esitettävät elokuvat.

Jeesus-elokuvia
ei nähdä

Pilkahduksessa elokuvaan ei syöksytä suoraa päätä, vaan ennen valojen sammumista kuullaan lyhyt johdatus elokuvan teemaan.
   – Aiemmin johdatus oli pitempi, mutta tapahtuma ei saa käydä katsojille liian raskaaksi. Pitkät puheet saattaisivat jarruttaa siihen osallistumista, Pesonen arvioi.
   Tulevana lauantaina Kautokeinon kapina -elokuvaan johdattelee saamelainen pastori Erva Niittyvuopio.
Vaikka kyseessä on kristillinen elokuvatapahtuma, perinteisiä Jeesus-elokuvia Pilkahduksessa ei esitetä.
   – Uskonnollisuus on läsnä meidän valitsemissamme elokuvissa usein vertauskuvallisesti. Arvostamme katsojia, kaikkea ei tarvitse sanoa suoraan ja alleviivaten, Valppu painottaa.

RIITTA HIRVONEN

Oulun ortodoksisen hiippakunnan säätiön, Tuiran seurakunnan ja Oulun Elokuvakeskuksen yhteinen Pilkahdus-elokuvatapahtuma järjestetään lauantaina 9. helmikuuta kello 13.
   Tapahtumapaikka on elokuvateatteri Studio kulttuuritalo Valveella, Hallituskatu 7, II krs. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Artikkeli on osa lehteä 5/2013