Aatoksia: Synti ja simpooli

17.4.13

Aatoksia

Synti ja simpooli

Nimenmuutosvimma on valtaisaa. On tietysti hyvä, että otetaan käyttöön termi, joka ei leimaa tai loukkaa ketään. Mutta onko uusi aina vanhaa parempi?
   Siivoojia ei enää ole. He ovat puhdistuspalvelutyöntekijöitä. Luutua tai rättiä et saa kaupasta, pitää pyytää puhdistusliinaa. Postimiehet tai -postinkantajat ovat historiaa, he ovat postihenkilöitä. Mielisairaanhoitajia ja vajaamielishoitajia ei ole, he ovat mielenterveyshoitajia ja kehitysvammahoitajia. Miksi vanhainkoteja ei saa olla? Ne ovat nyt Nestoreita, Helmiä, Iltaruskoja jne. Sain nuhteet, kun vahingossa puhuin kääpiöistä. Nyt pitää sanoa: lyhytkasvuinen ihminen.
   Onneksi Walt Disney ei ole enää elossa. Hän joutuisi edesvastuuseen maailmanlaajuisen bisneksen luomisesta Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvalla. Nyt muutetaan tietysti kaikki satukirjat ja tuotteet muotoon Lumikki ja seitsemän lyhytkasvuista miestä.
   Kirkossamme nimenuudistukset eivät tahdo onnistua. Kun kirkolliskokouksessa aikoinaan pohdittiin nuorisotyöntekijöille ammattinimeä, piispa Eelis Gulin ehdotti: Iäisyysteknikko.
   Ei mennyt läpi.
   Rovasti Liisa Tuovinen paheksui Kotimaan palstoilla synnintunnustusten synti-sanaa. Hänen mielestään sitä ei oikeastaan tarvitsisi olla ollenkaan. Jätetäänköhän se pois tulevaisuudessa kokonaan? Ei hätää. Kun maailman luterilaisimman kansan lapset ja nuoret eivät enää tiedä onko synti ruokaa vai juomaa, he katsovat Wikipediasta.

Leinos-juttujen parhaimmistoon kuuluu tapaus, jossa joukko toimittajia houkutteli piispan haastatteluun. Suunnitelman mukaan piispa piti saada myöntämään, että pohjoisen hiippakunnan ongelmiin kuuluu lestadiolaisuus.
   Mikrofonit ojentuvat, lehtiöt ovat valmiina. ”Myöntääkö piispa, että hiippakunnassa on yksi ongelma?”
   ”Jo vain myönnän. Hiippakunnassa, joka ulottuu Perhosta Utsjoelle on yksi yhteinen ongelma.”
   ”Ja se on?” toimittajat pidättävät hengitystään. Leinonen: ”Yhteinen ongelmamme on synti.”
   Taivalkoskella oli mies, joka esitteli mielellään kirkkoa turisteille. Hän oli perillä historiasta. Turistit ihmettelivät kansanmiehen tietomäärää. Opas näytti kädellään urkuparveen maalattuja evankelistojen symboleja.
   ”Tiijjättäkö te mitä nuo ovat?” Kukaan ei ehtinyt saada sanaa suustaan kun opas paljasti: ”Nehän on simpooleja.”

ERKKI PIRI

Artikkeli on osa lehteä 15/2013