Elsi Salovaara: Epävirallinen vaalimainos

24.4.13

Epävirallinen vaalimainos

Tämän vaalitilityksen ensisijaisena kohderyhmänä on arviolta neljäsosa Rauhan Tervehdyksen lukijoista. No, ainakin viidennes. Sehän on nimittäin aina melkoista mututuntumaa, moniko silmäpari lukee tai selailee lehtemme läpi niissä 98 000 kotitaloudessa, jonne se tipahtaa luukusta joka viikko.
   Mutta se on tiedossa, että Tuiran seurakunta on melkoinen jytky seurakunnaksi. Tämä vaalimainos ei nimittäin mainosta henkilökohtaisesti minua, vaan olen yhteisellä asialla.
Kuukauden päästä minulla ja muilla Tuiran seurakunnan alueella asuvilla, evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvilla täysi-ikäisillä on mahdollisuus äänestää itselleen uutta kirkkoherraa. Näitä immeisiä on viimeisimpien tietojen mukaan yli 31 000. Aika moni tuosta porukasta tuskin edes tietää, että heillä olisi vaikuttamisen paikka tarjolla.
   Edelliset Oulussa pidetyt kirkkoherranvaalit käytiin Oulujoen seurakunnassa. Vuosi oli 2009 ja äänestysprosentti 14,6. Jos tuo olisi kunnallisvaalien äänestysaktiivisuuden lukema, Suomi julistettaisiin hätätilaan. Kirkollisella puolella se on kelpo suoritus kaupunkiseurakunnalta: Sentään yli kymmenen prosenttia!
   Niillä, jotka haluavat todella vaikuttaa, on siihen erinomainen mahdollisuus kirkkoherranvaaleissa. Jokainen ääni on oikeasti tärkeä. Äänestäjien kannattaisi herätä myös siksi, että pian koko äänestysmahdollisuus voi olla historiaa.
   Kirkolliskokouksessa nimittäin pohditaan, siirretäänkö suoraan demokratiaan perustuvat kirkkoherranvaalit menneisyyteen ja annetaan sen sijaan seurakunnan luottamushenkilöiden valita seurakunnan ylin paimen. Näillä välillisillä vaaleilla tavoitellaan ainakin äänestysprosentin nousua. Yli 50 prosentin nyt ainakin pitäisi päästä…
   Tottahan nuo luottamushenkilöt on valittu myös vaaleilla, eli periaatteessa valta pysyy seurakuntalaisilla, mutta henkilökohtaisesti hommasta katoaa kyllä hohto siinä vaiheessa, kun se konkreettisesti tippuu pois omasta lapasesta. Minä itse haluan kirjoittaa äänestyslappuun numeron tahi nimen!
   Voi olla, että ”minun” ehdokkaani tulee valituksi, mutta sitäkin suurempi voitto olisi, jos tämän tilityksen kohderyhmään kuuluvat innostuisivat joukolla äänestämään.
   PS: Kannattaa tutustua kirkkoherrakandidaatteihin sivuilla 12–13.

ELSI SALOVAARA

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä

Artikkeli on osa lehteä 16/2013