Karjasillan kirkossa vietetään juhlavuotta

17.4.13

Karjasillan kirkossa vietetään juhlavuotta

Karjasillan seurakunnassa vietetään moninkertaista juhlavuotta, kun Karjasillan kirkko sekä Karjasillan ja Kastellin kirkkokuorot täyttävät 50 vuotta. Karjasillan kirkko sai myös alkuvuodesta käyttöönsä uudet urut.
   Merkkivuotta juhlistetaan monimuotoisin tapahtumin, ja sarjan aloittaa huhtikuun lopussa järjestettävä vanhan ajan jumalanpalvelus.
   Sunnuntaina 28. huhtikuuta Karjasillan kirkossa vietetään messua vuoden 1886 kirkkokäsikirjan ja virsikirjan mukaan.
   ”Puolipäivä-jumalanpalvelus­” sekä Oulu 1800-luvun lopulla -valokuvanäyttely avaavat näkymiä maamme historiaan yli sadan vuoden taakse.
   Paitsi että Karjasillan kirkon uusien urkujen suunnittelun lähtökohtana ovat olleet juuri tuon ajan soittimet, tuolloin monet Suomen kirkoista saivat ensimmäiset urkunsa. Myös kirkkokuorotoiminta sai noina vuosina alkunsa.

Vanhaa kieltä
ja vakavia virsiä

Perinnemessussa historia kuuluu ja näkyy papin käyttämässä vanhassa, värikkäässä suomenkielessä, kiireettömään tyyliin lauletuissa virsissä ja messusävelmissä, sekä messun toteutuksesta vastaavien pukeutumisessa.
   Huolimatta historiallista sävyä tuovista piirteistä, messu on kyseisen sunnuntain Karjasillan kirkon pääjumalanpalvelus.
   Jokaiselle messuun osallistuvalle jaetaan kattava käsiohjelma, joka sisältää niin sävelmät kuin sanatkin.
   Messun jälkeen on tarjolla pientä suolaista purtavaa sekä viinerikahvit Yhteisvastuukeräyksen hyväksi 5 euron hintaan sekä mahdollisuus tutustua Oulun kaupungin, Karjasillan kirkkokuoron ja Suomen kirkkokuorotoiminnan historiasta kertovaan näyttelyyn.
   Nähtävillä on myös 1800- ja 1900-lukujen taitteen oululaista kirkollista esineistöä.
   Jumalanpalveluksessa liturgina toimii Ari Rautakoski, kanttoreina Ilkka Järviö, Juha ja Emilia Soranta sekä kirkkoväärteinä Pekka Mikkola ja Marja-Riitta Mikkola.
Karjasillan ja Kastellin kirkkokuorot ovat messussa musiikkiavustajina, Karjasillan kirkkokuoro myös vastuunkantajana näyttelyn toteutuksessa.

Artikkeli on osa lehteä 15/2013