Kempeleen uuden hautausmaan työt alkuun puuston raivauksella

17.4.13

Kempeleen uuden hautausmaan työt alkuun puuston raivauksella

Kempeleen seurakunnan uuden hautausmaan työt ovat alkaneet Kokkokankaalla. Seurakuntakeskuksen takaa raivataan alkajaisiksi puustoa ja poistetaan pintamaata.
   Hanke toteutetaan vaiheittain. Kun hautausmaa on kokonaisuudessaan valmis, hautapaikkoja on 5 400.
   Nyt käynnistyneessä ensimmäisessä vaiheessa 3,3 hehtaarin alueelle tulee 650 arkkuhautapaikkaa ja 252 uurnahautapaikkaa.
   – Uuden hautausmaan ensimmäisen osan vihkiäisiä voitaneen viettää aikaisintaan syksyllä 2014, sanoo seurakunnan talousjohtaja Anneli Salo.
   Uuden hautausmaan tarpeesta on Kempeleessä puhuttu jo vuosia. Hankesuunnitelmaa ryhdyttiin lopulta valmistelemaan 2004. Hanke pantiin pysähdyksiin 2009, kun todettiin, että hautapaikat nykyisellä hautausmaalla riittävät vielä.
   – Viime vuonna otimme suunnitelmat uudelleen esille ja päivitimme ne vastaamaan tämänhetkisiä tarpeita, Salo kertaa.
   Tärkeä syy hautausmaahankkeen vauhdittamiseen oli halu vastata seurakuntalaisten toiveisiin: Kempeleessä ei ole uurnahautausaluetta ja omaiset ovat sellaista kyselleet.
   Vuosittain haudataan 40–60 kempeleläistä. Esimerkiksi viime vuoden 44 hautauksesta 39 oli arkkuhautauksia ja loput tuhkauksia.
   – Nykyisinkin uurnia voidaan sijoittaa arkkupaikoille, mutta uudelle hautausmaalle tulee yksittäisiä uurnahautapaikkoja ja tuhkan sirottelualue.
   Uusi hautausmaa nousee Köykkyrintien ja seurakuntakeskuksen väliin, Kissaojan varrelle. Se näkyy valmistuttuaan seurakuntakeskuksen salin isosta päätyikkunasta.
   Hautausmaa tehdään Salon mukaan koko laajuuteensa kaikessa rauhassa, sitä mukaa kuin on tarvetta.
   – Ensinnäkin siksi, että hautapaikkojen tarve täyttyy pitkäksi aikaa jo ensimmäisen vaiheen 902 paikalla. Toiseksi haluamme säilyttää tontin metsämaisemaa niin pitkään kuin mahdollista.
   Hautausmaasta halutaan Salon mukaan luoda kaunis, puistomainen muistelu- ja hiljentymispaikka.
   – Rauhan tyyssija, jonne voi tulla myös kävelemään ja hiljentymään arjen keskeltä.
   Uusi hautausmaa on kohdannut takavuosina myös vastustusta. Maaliskuussa seurakuntalaisille ja naapureille pidetyn tiedotustilaisuuden perusteella Salo tulkitsee, että tiukin vastustus on laantunut.
   – Kuulemismenettelyssä olemme huomioineet esimerkiksi erään naapurin toiveen, että tontin ja hautausmaa-alueen väliin jätetään enemmän kasvillisuutta kuin alun perin oli suunniteltu.
   Hautausmaa-alueen aitaaminen alkaa kesäkuussa. Köykkyrintien varren suuntainen osa tiiliaitaa valmistu syksyllä.
   Hautausmaalle on varattu kaikkiaan viiden hehtaarin alue.
   Maanantaina allekirjoitettujen urakkasopimusten arvo on yhteensä 1 999 500 euroa.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 15/2013