Kysy!: Annatko tietä ruumissaattueelle?

3.4.13

Kysy!

Annatko tietä ruumissaattueelle?

Vieläkö ihmiset osaavat huomioida ruumisauton, jolla on keulassa Suomen lippu merkkinä siitä, että kyydissä on vainaja? Rauhan Tervehdys kysyi asiasta Kirkollinen hautaustoimisto Ikäheimo Oy:stä, hautaustoimistoyrittäjä Jussi Ikäheimolta.
   Ikäheimon mielestä ruumisauton saa ohittaa, kun kaistoja on kaksi samaan suuntaan – kunhan ajaa rauhallisesti ohi asti, eikä yhtäkkiä kiilaa takaisin autojonoon ja katkaise hautajaissaattuetta.
   Satunnaisia ohittelijoita ongelmallisempaa Ikäheimon mielestä on pääsy muun liikenteen sekaan.
   – Liikennevalottomassa risteyksessä, esimerkiksi Intiön kappelin kohdalla Oulussa, ehkä yksi autoilija kymmenestä huomaa pysäyttää ja antaa tietä, jotta ruumisauto pääsi liikenteeseen.

Hautajaissaattueisiin liittyy monenlaisia perinteitä, joista osan tuntee enää vanhempi väki ja osa on käytössä lähinnä muualla kuin Oulun seudulla.
   – Ainakin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla on hyvin yleistä, että vastaantulevat autot pysähtyvät, kun hautajaissaattue tulee vastaan.
   – Joskus vielä Oulussakin näkee tällaisen autoilijan – ja joskus harvoin myös miespuolisen jalankulkijan, joka ruumisauton ajaessa ohi kunnioittaa vainajaa ottamalla hatun pois päästä.

Kenen näistä hyvistä tavoista pitäisi autoilijoille kertoa?
    – Vaikka autokoulun, siellähän käydään tulevien kuljettajien kanssa läpi monenlaisia liikennetilanteita. Myös vanhemmat voisivat kertoa lapsilleen, miten hautajaissaattueen kohdatessaan kannattaisi toimia.

MINNA KOLISTAJA

Kysy! on palsta, jonne voi palstan nimen mukaisesti lähettää kirkkoon, seurakuntien toimintaan ja uskonelämään liittyviä kysymyksiä. Toimitus etsii niihin vastaukset.
   Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteella kysy@rauhantervehdys.fi ja kirjepostina osoitteella Rauhan Tervehdys, PL 102, 90101 Oulu. Tekstiviestillä kysymyksiä voi lähettää numeroon 044 5626 450.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä

Artikkeli on osa lehteä 13/2013