Maata kiertelemässä: Onko piru musta?

9.4.13

Maata kiertelemässä

Onko piru musta?

Yhdysvalloissa esitettiin jokin aika sitten minitelevisiosarja, jossa saatana kuvattiin tummaihoisena hahmona. Monet arvelivat, että tummalla saatanalla haluttiin viitata presidentti Barack Obamaan.
   Saatanaa näytellyt marokkolainen Mohamen Mehdi Ouazanni maskeerattiin tummemmaksi kuin hän todellisuudessa onkaan. Tavallisesti Ouazannin ulkonäköä voi verrata esimerkiksi Omar Sharifiin.
   Sarjan tuottajat kieltävät osoittaneensa pirulla Obamaa. He pikemminkin kunnioittavat suuresti presidenttiä.
   Time-lehden kolumnisti James Poniewozik huomauttaa, että Raamatussa ei kerrota miltä saatana näyttää – kuten ei myöskään Jeesuksen ihonväriä.
   – Vaikka televisiosarjan tuottajat eivät olisi halunneet viitata presidentti Obamaan, he taatusti kuitenkin halusivat tehdä saatanasta tumman mörön. Se tässä on todellinen synti, kolumnisti räväyttää.
   Jotkut kommentaattorit kysyivätkin, miksi pimeyden ruhtinas ylipäätänsä haluttiin kuvata näin. Uskontoasiantuntijat ja historioitsijat vastasivat, että kyseessä on vuosisatoja vanha traditio, jossa tummaihoisuus merkitsee pahaa ja vaaleaihoisuus hyvää.
   Kirjailija Scott Poolen mukaan saatanan yhdistäminen tummuuteen on lähtöisin Euroopasta, jossa kansanperinne esitti paholaisen mustana miehenä. Yhdysvaltoihin muuttaneet puritaanit toivat perinteen uuteen maailmaan. He vieläpä korostivat sitä pahamaineisten Salemin noitaoikeudenkäyntien aikana 1690-luvulla.
   – Puritaanit tosiaankin linkittivät kaiken valkoisesta rodusta poikkeavan pahan voimiin, Poole sanoo.
   – Valkoisten ylivaltaa korostaneet yhdysvaltalaiset teologit väittivät 1800-luvun loppupuoliskolla, että piru on musta. Jopa paratiisin kiusaaja kuvattiin sieluttomana afrikkalaisena miehenä tai naisena, kertoo kirjailija Edward Blum.
   Seuraavalla vuosisadalla nähtiin jotain vastaavaa. Vuonna 1973 valmistuneessa elokuvassa Jesus Christ Superstar Juudasta esitti afroamerikkalainen näyttelijä Carl Anderson.
   Roolitus herätti Blumin mukaan suurta pahennusta. Esimerkiksi mustat baptistit suuttuivat.
   Syracusen yliopiston professori Robert Thompson huomauttaa, että Hollywoodin raamattuelokuvissa sankareita näyttelevät vaaleaihoiset. Jeesuskin näyttää enemmän pohjoiseurooppalaiselta kuin juutalaiselta.
   Piru ei ole aina musta. Mel Gibsonin Jeesus-elokuvassa The Passion of the Christ pimeyden ruhtinas esitettiin sukupuolettomana valkoihoisena albiinohahmona.
   – Uskon, että paholainen on olemassa. Hän tuskin näyttäytyy sarvipäisenä ja hännällisenä otuksena savun keskellä, Gibson totesi.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 14/2013