Maata kiertelemässä: Tiibetiläinen yritti sytyttää itsensä liekkeihin

30.4.13

Maata kiertelemässä

Tiibetiläinen yritti sytyttää itsensä liekkeihin

Tiibetiläinen Dawa Dhondup yritti maaliskuussa sytyttää itsensä tuleen, mutta epäonnistui. Nyt hän sanoo, ettei uusi yritystään, sillä hän ei halua aiheuttaa ongelmia dalai-lamalle.
   Dawa Dhondup, 30, osallistui kulkueeseen intialaisessa Dharamsalan kaupungissa, jossa dalai-lamalla on päämaja. Dhondup kaatoi päälleen kerosiinia satojen katselijoiden edessä. Juuri kun hän oli sytyttämäisillään tulitikun, tiibetiläiset ja paikallinen intialainen poliisi estivät hänen tekonsa.
   Dhondup kertoo, että hän halusi osoittaa solidaarisuutta niille 115 tiibetiläiselle, jotka ovat sytyttäneet itsensä tuleen Tiibetissä osoittaakseen mieltä Kiinan miehitysvaltaa vastaan.
   Kiina valloitti Tiibetin 1950-luvun alussa. Dalai-lama lähti maanpakoon vuonna 1959.
   Dhondup ei pahoittele tekoaan. Sen sijaan hän pahoittelee, että aiheutti dalai-lamalle harmia tämän maanpakolaiskaupungissa Intiassa. Dhondup on nimittäin ensimmäinen tiibetiläinen, joka on yrittänyt sytyttää itsensä liekkeihin lähellä dalai-laman päämajaa.
   Intian poliisi varoitti paikallisia tiibetiläisiä, että heille voidaan langettaa rajoituksia, jos he yrittävät osoittaa mieltä Dhondupin puolesta. Paikallinen tiibetiläinen vaikuttaja Tenzin Tsundue antoi kirjallisen lupauksen, että Dharamsalassa asuvat tiibetiläiset eivät yritä vastaavaa tekoa.

Kiina syyttää dalai-lamaa
villitsemisestä

Mahdolliset mielenilmaukset huolestuttavat Intian hallitusta, koska Kiina on syyttänyt dalai-laman villitsevän Tiibetissä asuvia buddhalaisia munkkeja ja nunnia sytyttämään itsensä tuleen.
   Intia käyttää usein dalai-lamaa ja tämän pakolaishallitusta Kiinan politiikkansa työkaluna, mutta varoo suututtamasta Kiinaa.
   Dhondup sanoo olevansa turhautunut kritiikkiin, joka väittää, että polttoitsemurhat eivät ole muuttaneet Kiinan Tiibet-politiiikkaa. Hän halusi tekonsa välityksellä koko maailman tietävän, että Tiibetissä asuvat eivät ole yksin kärsimyksissään.
   Dhondup on buddhalainen ja uskoo jälleensyntymiseen. Hän sanoo, ettei tiedä, miten hänen tekonsa vaikuttaa hänen seuraavaan elämäänsä.
   – Uskon, että Tiibetistä tulee elinaikanani vapaa dalai-laman toiminnan ansiosta. Tiibetissä ei ole juuri nyt vapautta ja halusin tehdä jotain asian johdosta. En kuitenkaan toista tekoani.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 17/2013