Minna Kolistaja: Merkkitalkoissa

30.4.13

Merkkitalkoissa

Tunnustan: en osaa kovin hyvin virsiä. Mutta yhden suosikkivirsistäni osaan kyllä nimetä nopeastikin. Eva Suhosen säveltämää ja Linnea Röhrin sanoittamaa Partiolaisen iltavirttä pääsin laulamaan pitkästä aikaa viime viikolla, Kempeleen partiolaisten yrjönpäiväjuhlassa:
   Rakas Jeesus, nyt päivästä sulle / kannan partiokiitokseni. / Mitä osoititkaan tänään mulle,/ sen teit kaikki sä parhaakseni.
   Jos ei partiopolkuni tänään / nimeäsi oo kirkastanut, / enhän anteeksiannotta jääkään, / joskin jälleen oon kompastunut.

   Yrjönpäiväjuhlan vakiosisältöä on näytelmämuodossa esitettävä tarina Pyhän Yrjänän ja lohikäärmeen kohtaamisesta.
   Pyhän Yrjänän sanotaan syntyneen 300-luvulla Kappadokiassa, palvelleen sotilaana Rooman armeijan ratsuväessä ja kärsineen marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen kristittyjen vainoissa.
   Legendan mukaan Pyhä Yrjänä osui kerran kaupunkiin, jonka väkeä piti pelon vallassa lohikäärme. Asukkaita arvottiin joka päivä pedon ruuaksi. Eräänä päivänä arpa osui kuninkaan tyttäreen, mutta Pyhä Yrjänä pelasti prinsessan surmaamalla pedon.
   Nykypäivän partiolaisen tulisi olla kuin suojeluspyhimyksensä: käydä rohkeasti kohti vaikeuksia ja vääryyttä ja tehdä parhaansa voittaakseen ne.
   Yrjönpäivään on lupa mahduttaa myös huumoria.
   – Meikäläinen on lohikäärmeen takapää, nauroi partioystävä ennen kuin pujahti ison kankaan alle kannattelemaan ”lohikäärmeen” peräpäätä.
   Äiti-ihmiselle partioviikkoon valmistautuminen tiesi karmaisevaa ompelu-urakkaa. Pieneksi käyneen partiopaidan merkit piti siirtää uuteen paitaan.
   Keltaista, harmaata, violettia, vihreää, sinistä ja valkoista lankaa. Niitä tarvittiin, ennen kuin kaikki yli 20 merkkiä olivat paikoillaan. Vihoviimeiset sunnuntai-iltana puoli yhdeltätoista.
   No, lapsi ehti saada paitansa. Lippukunnassamme on tapana, että partioviikolla kouluun, ja miksei työpaikallekin, pukeudutaan partioasuun. Vähintään partiohuiviin ja vähintään Yrjön päivänä.
   Suoritusmerkit ovat kieltämättä komea näky säntillisissä riveissään. Tai anteeksi, vanhentunut termi; partiossahan ei enää suoriteta vaan tehdään aktiviteetteja. Minulle kelpaa vanhakin termi. Aktiviteetti maistuu paperiselta.
   Viime viikon Rauhan Tervehdyksessä oli yhtenä aiheena rukous. Partiolaisen iltavirren viimeinen säkeistökin kävisi sellaisesta:
   Pidä valmiina meidät, jos milloin / merkinantosi taivainen soi. / Ehjin vartioin kaikki ett’ silloin / iltahuutoosi saapua voi.

MINNA KOLISTAJA

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä

Artikkeli on osa lehteä 17/2013