Oulun seurakunnille lisää pikkukouluja syksyllä

24.4.13

Oulun seurakunnille lisää pikkukouluja syksyllä

Ensi syksynä alkaviin Oulun seurakuntien päiväkerho- ja pikkukouluryhmiin voi ilmoittautua ensi viikon tiistaihin saakka.
   Oulussa ensimmäinen seurakunnan pikkukoulu aloitti viime syksynä Saarelassa. Syksyllä on tarkoitus aloittaa pikkukoulu myös Heikkilänkankaalla, Hintassa, Ylikiimingissä ja Yli-Iissä.
   Mutta mitä eroa on päiväkerhoilla ja pikkukoululla? Ovatko ne keskenään kilpailevaa toimintaa?
   – Ei missään tapauksessa, sanoo Oulujoen seurakunnan lapsityönohjaaja Saara Hietava.

Pikkukoulussa
ei nukuta päikkäreitä

Pikkukouluryhmä kokoontuu kolmesti viikossa kolme tuntia kerrallaan. Lapset ovat siis pikkukoulussa viikossa viisi tuntia pidempään kuin perinteisessä, kahdesti viikossa pidettävässä päiväkerhossa.
   – Lapsilla on enemmän aikaa leikkiä ja myös ohjaajat pystyvät tutustumaan lapsiin paremmin. Ajattelisin, että pikkukoulussa pystymme palvelemaan seurakuntalaisia paremmin, Hietava sanoo.
   Oulujoen seurakunnassa on Hietavan mukaan haluttu kehittää pikkukoulua vaihtoehdoksi perheille, jotka eivät tarvitse lapsilleen kokopäiväistä paikkaa päiväkodissa.
   – Pikkukoulu on yhteiskunnan järjestämää avointa varhaiskasvatuspalvelua, jossa seurakunta on mukana, Hietava määrittelee.
   Pikkukoulun sisältö on sama kuin päiväkerhoissa. Tavanomaisen pikkukoulupäivän aikana leikitään, lauletaan, askarrellaan, jutellaan ja liikutaan.
   – Vähän kuin päiväkodissa, mutta nukkumaan ei mennä ja ruokailua ei ole. Pikkukerholaiset tuovat mukanaan eväät.
   Perheille pikkukoulu on maksutonta.
   – Toteutamme pikkukoulua yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Kaupunki ostaa palvelua meiltä. Pikkukoulua pitävät kuitenkin seurakunnan omat, koulutuksen saaneet lastenohjaajat.
   Nimestä huolimatta toiminta ei ole koulumaista. Nimi haluttiin säilyttää, koska kuntapuolella pikkukoulutoimintaa on ollut jo aikaisemmin.
   – Oulujoella pikkukouluryhmiä on kolme. Vastaavanlaista kaupungin ja seurakunnan yhteistyössä toteuttama pikkukoulua ei tietääkseni ole muualla Suomessa.

Ylikiimingissä auki
vielä tila ja työntekijä

Lastenohjaaja Mervi Holmi kertoo, että ennen kuin pikkukoulu voi aloittaa Ylikiimingissä, on selvitettävänä tila- ja työntekijäkysymys.
   Myös Holmi pitää päiväkerhon kahden tunnin mittaista kokoontumiskertaa aika lyhyenä. Ylikiimingissä kerhokertaan sisältyy poikkeuksellisesti myös pieni eväshetki.
   – Jos pikkukoulu ei jostain syystä ala täällä syksyllä, olen ajatellut päiväkerhon kokoontumiskertoja pidennettäväksi vaikka puolella tunnilla.
   Holmin näppituntuman mukaan seurakuntalaiset aika hyvin tietävät, mitä päiväkerhossa tehdään. Esimerkiksi pieni hartaus kuuluu joka kokoontumiseen.
   – Aina ei välttämättä olla sisätiloissa alttarin ääressä, vaan hartaus saatetaan pitää luonnossa tai toteuttaa laulutuokion muodossa, Holmi kuvailee.
   Holmi on vetänyt päiväkerhoja 1990-luvun loppupuolelta saakka.
   – Takavuosina päiväkerhon kokoontumiset toteutettiin ehkä kaavamaisemmin, ennalta tehdyn suunnitelman mukaisina.
   – Nykyään mennään enemmän lasten ehdoilla. Jos lapset haluavat leikkiä kauppaa niin sitten leikitään.

MINNA KOLISTAJA

Lue lisää aiheesta:

Seurakunnat

Artikkeli on osa lehteä 16/2013