Rukouksista voisi saada julkisen voimavaran

24.4.13

Rukouksista voisi saada julkisen voimavaran

Tukholmassa toteutettiin kampanja, jossa bussien ja metrojen mainospaikoille laitettiin esille tavallisten ihmisten kirjoittamia rukouksia. Oulussa rukouskampanja ei onnistuisi busseissa – ainakaan vielä.

Oulun joukkoliikenteestä vastaavan Koskilinjojen busseissa ei seurakunnan – tai kenenkään muunkaan – mainoksia tulla näkemään ainakaan toistaiseksi.
   – Matkustajilta on tullut toiveita, että he haluavat matkustaa rauhassa ilman liiallista mainontaa tai muuta bussin sisällä tapahtuvaa kampanjointia. Samalla, kun uusimme bussien ulkovärityksen, jäivät ulkomainokset kokonaan pois, kertoo Koskilinjojen toimitusjohtaja Esko Kangas.
   – Meiltä kysellään paljon mainospaikkoja, mutta meillä on tällä hetkellä linjaus, ettemme ota mainoksia busseihin sisälle emmekä ulkopuolelle.
   Kankaan mukaan Koskilinjojen liikennöintisopimus on voimassa vielä noin reilun vuoden.
   – Vielä ei voi tietää, mitä sopimuksen päätyttyä tapahtuu. Se, joka palveluja ostaa, määrää jatkossa myös menettelystä mainosten suhteen.

Voisi herättää
keskustelua

Oulun tuomiorovasti Matti Pikkarainen ei tyrmää ajatusta rukouskampanjasta.
   – Tällainen hanke olisi sinänsä ihan hyvä. Sen kautta revittäisiin auki vähän tätä perisuomalaista ajatusta uskon yksityisluonteesta. Usko on aina yhteisöllinen asia ja erityisesti esirukous on seurakunnan yhteinen rukous.
   Pikkarainen uskoo, että kampanjan järjestäminen nostattaisi monenlaisia tunteita.
   – Keskustelua se varmaankin herättäisi, ja se on hyvä. Sanavalinnat ovat ensisijaisen tärkeitä, sillä juuri tällaisessa sanojen merkitys korostuu.
   Tuomiorovasti kertoo, että menneinä vuosikymmeninä kirkko on hyödyntänyt julkisia mainospaikkoja.
   – Viime aikoina vastaavasta ei ole ollut puhetta muutoin kuin niin sanottujen sähköisten mainostaulujen osalta. Yksi kysymys on sitten taas kustannuspuoli.

Voisi toimia sähköisissä
mainostauluissa

Oulun kaupungin viestintäjohtaja Sirkka Keränen suhtautuu ajatukseen myönteisesti.
   – Vaikuttaisi mukavalta ajatukselta. Varmasti koskettaisi tavallisia ihmisiä, Keränen pohtii.
   Hän kertoo, että Oulun kaupungilla on omia mainospaikkoja aika vähän. Esimerkiksi kadunvarsilla sijaitsevista valolla varustetuista mainoskaapeista, joiden sisällä on paperiset mainosjulisteet, vain toinen puoli on kaupungin hallinnassa.
   – Toinen puoli on ulkomainosyhtiön omistuksessa. Kaupunki on saanut toisen puolen käyttöönsä korvauksena katualueen käytöstä, Keränen kertoo.
   – Omat puolikkaamme jaamme vuodeksi eteenpäin mainospaikkojen hakijoille loppuvuodesta. Kukin saa tietynpituisen ajan.
   Keräsen mielestä rukousaiheiseen kampanjaan sopisivat tienvarsimainoksia paremmin sähköiset ubi-näytöt ja Rotuaarin lavalla oleva suuri loistonäyttö.
   – Ne on sijoitettu niin, että ihmisten olisi helpompi pysähtyä lukemaan rukouksia, ja hiljentyä ajattelemaan. Tienvarsimainokset ovat yleensä sellaisia, jotka myös liikennevälineistä ehtii havaita. Siksi rukoukset eivät niissä ehkä niin hyvin toimisi.
   – Ubi-näyttöjä meillä on jonkin verran. Rotuaarin lavalla oleva loistonäyttö kuuluu oululaiselle firmalle, mutta kaupunki saa käyttää ei-kaupalliseen viestintään näyttöajasta noin puolet korvauksena paikasta.
   Keränen toteaa, että täytyisi toki ensin varmistaa, että kaikki menisi sääntöjen mukaan.
   – Olisi syrjivää, jos vain yhden kirkkokunnan kanssa tehtäisiin yhteistyötä. Kaikkia täytyy kohdella tasapuolisesti.

”Ihmisiä pitäisi
kannustaa rukoilemaan”

Oulun seurakuntien mediatoimitus Rauhan Asema kerää ihmisten lähettämiä esirukouksia, joita luetaan Radio Dein Rukousradio-ohjelmassa.
   Voisiko esimerkiksi näitä esirukouksia hyödyntää Oulun seurakuntien kampanjassa, jos sellainen joskus järjestettäisiin?
   – Ihan ensiksi täytyisi tietenkin olla esirukouksen lähettäjien suostumus siihen. Aivan kuten kysymme lähettäjiltä luvan lukea rukouksia radiossa, sanoo Rauhan Aseman mediatoimittaja Mervi Päivärinta.
   – Mielestäni on hyvä asia, että rukouksista tehdään yhteinen asia ja niitä jaetaan. Seurakunnissa pitäisi muutenkin kannustaa ihmisiä rukoilemaan. Se on voimavara, jonka avulla voimme luoda yhteyttä toistemme välille, Päivärinta toteaa.

KATJA KIISKINEN

Rukousradioon voi lähettää postia

• Rukousradio alkoi maanantaina Radio Dein Oulun taajuudella 106,9MHz, kaapeliverkossa 94,1 MHz.
• Lähetykset jatkuvat maanantaisin kesäkuun loppuun saakka. Ohjelmat julkaistaan myös verkossa lähetyksen jälkeen: www.oulunseurakunnat.fi/kuunteleohjelmia.
• Esirukouksia voi lähettää osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi, sähköpostilla: radiostudio.oulu@evl.fi tai postitse: Oulun seurakuntayhtymä, Rauhan Asema, PL 122, 90101 Oulu.

Artikkeli on osa lehteä 16/2013