Seuroja seppä Högmanin nimissä jo 30 vuotta

30.4.13

Seuroja seppä Högmanin nimissä jo 30 vuotta

Yli-Iissä pidettävät Sepän seurat täyttävät 30 vuotta. Seurat on nimetty Paavo Ruotsalaisen hengellisen opettajan, iiläisen sepän Jaakko Högmanin mukaan.
   Rehtori Mauno Rosendal mainitsee Herännäisyyden historiateoksessaan vuosina 1750–1806 eläneen Jaakko Högmanin. Yli-Ii oli tuolloin osa Iin seurakuntaa.
   Noin kolme kilometriä Yli-Iin kirkolta Hökänrannassa sijaitsi Sepän syntymäkoti. Talo paloi, mutta sen paikalle rakennettiin 1800-luvun lopulla maalaistalo isoine pirtteineen ja uuneineen.
   Yli-Iin kirkon 50-vuotisjuhlat pidettiin kesällä 1982. Kirkon juhlakirjaan Juuri kannattaa sinua rovasti Esko Jaatinen kirjoitti artikkelin Jaakko Högman – seppä sielunhoitajana.
   Piispa Olavi Rimpiläinen esitti 50-vuotisjuhlassa muistolaatan hankkimista Sepän synnyinpaikalle. Toivomus toteutettiin jo seuraavana keväänä ennen Oulun herättäjäjuhlia, jotka pidettiin kesällä 1983.
   Sopiva kivi löytyi Kiimingistä. Kivi pystytettiin ja pronssilaattaan Esko Jaatinen ja Yli-Iin kirkkoherra Toivo Hyyryläinen kiteyttivät muistomerkin sisällön: Tällä paikalla syntyi 25.7.1750 pohjalainen seppä Jaakko Högman, jonka opastamana Paavo Ruotsalainen varttui heränneen kansan sielunhoitajaksi ja johtajaksi.

Messun päälle
aterioidaan

Vuodesta 1983 lähtien on kokoonnuttu joka vuosi Yli-Iihin maakunnallisiin Sepän seuroihin, useimmiten helatorstaina. Nimi ”Sepän seurat” syntyi rovasti Vilho Vähäsarjan ja kirkkoherra Toivo Hyyryläisen ideoimana.
   Seurakunta on ottanut seurajärjestelyistä taloudellisen vastuun. Herättäjä-yhdistys on vuosikymmenten varrella yhtäjaksoisesti osallistunut seurojen ohjelmajärjestelyihin. Usein Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin edustaja on osallistunut seuroihin.
   Ohjelma on alkanut kirkossa messulla, jossa Yli-Iin kirkkokuoro on ollut mukana. Messun jälkeen on järjestetty lähetysateria heränneen kansan nimikkolähettien tukemiseksi.
   Kirkossa pidettävien seurojen alussa on ollut herännäisyyden historiaan tai teologiseen erityisaiheeseen liittyvä esitelmä ja musiikkiesityksiä Siionin virsien ja seurapuheiden lisäksi.
   Seuroissa on vuosien varrella ollut vieraita lähimaakunnista. Oulun herättäjäjuhlilla vuonna 2011 oli mahdollista vierailla Sepän muistomerkkipirtilllä.
   Suomen kirkkohistorian tunnetuimman Sepän sanat: ”Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki, Kristuksen sisällinen tunteminen” on viesti herätysliikkeittemme kevätajalta. Se ei vanhene, vaikka ”kiitävi aika, vierähtävät vuodet”.

Sepän seurat Yli-Iissä 9.5.

Klo 10.00 messu Yli-Iin kirkossa. Toimittaa Jouni Heikkinen, saarnaa Sauli Typpö, avustaa Ulla Säilä, kanttorina Anja Hyyryläinen, Oulun Seudun Virsikuoro, johtajana Mervi Kyrki.
Klo 11.30 ruokailu seurakuntatalolla.
Klo 12.30 esitelmä ja seurat kirkossa ”Ahjossa ja alasimella – katkelmia seppä Högmanin elämästä ja vaikutuksesta”, Esko Jaatinen. Seuroissa puhuvat Jouni Heikkinen, Ulla Säilä ja Toivo Hyyryläinen. Seurojen jälkeen on kahvit seurakuntatalolla.

Artikkeli on osa lehteä 17/2013