Touhupoika Sisu lähti seurakunnan kerhoon

9.4.13

Touhupoika Sisu lähti seurakunnan kerhoon

Keittiön lattialta kuuluu voimallinen päryytys ja kalke.
   Vastikään 11 kuukautta täyttänyt muhoslainen Sisu Nurkkala se siellä on mielipuuhassaan, kapustojen varressa.
   – Sisu on sellainen touhupoika. Silmät kun aukeaa niin siitä alkaa touhuaminen eikä se lopu ennen kuin illalla.
   – Ensiksi poika tarkkailee tilannetta, mutta sitten kun lähtee liikkeelle niin silloinpa sitä ei pidättele enää mikään, hymyilevät Sisun vanhemmat Hanna Marttila ja Teemu Nurkkala.
   Sisu ei ole sylissä viihtyvää tyyppiä, pojan pitää päästä omiin hommiin: selailemaan kirjoja, ulkoilemaan tai vaikkapa tutkimaan, miltä takan edessä olevat koivuhalot maistuvat.
   Kauhojen kaivelemisen lisäksi ihan parasta on äidin kosmetiikkahyllyllä koluaminen sekä takapihan lintujen ja oravien tarkkailu.
   Sisu on ehtinyt myös seurakunnan kerhoihin: alle 6-vuotiaille tarkoitettuun perhekerhoon sekä Esikot-kerhoon, jonka kohderyhmää ovat ensimmäisen lapsensa saaneet perheet.

Seurakunta kysyy
lupaa tulla kotiin

Muhoksen seurakunta käy kertomassa lapsiperheille suunnatusta tarjonnastaan vierailemalla ensimmäisen lapsensa saaneiden kotona.
   Tarkoituksena on madaltaa kynnystä osallistua seurakunnan tilaisuuksiin.
   Perhetyötä on tehty tutuksi kotikäynneillä vuodesta 2007 alkaen. Idea on otettu vastaan hyvin.
   –Muhoksella syntyi viime vuonna noin 130 lasta, joista 40–50 oli esikoisia. Teimme viime vuonna 30 kotikäyntiä, laskee vastaava lastenohjaaja Sirpa Kukkohovi.
   – Ikuistamme perheen esikoisen jalan- tai kädenjäljet seurakunnan lahjaksi tuomaan vauvanvaatteeseen, juttelemme vanhempien kanssa ja jätämme seurakunnan perhetyön esitteen, kertovat Kukkohovi ja lastenohjaaja Anne Viinikanoja.
   – Emmehän me kaikkiin perheisiin pääse. Osalle seurakunnan toiminta jo niin tuttua, että vierailua ei koeta enää tarpeelliseksi.
   Nurkkalalle ja Marttilalle seurakunnan yhteydenotto tuli mieluisana.
   – Tapaaminen oli sellaista vapaamuotoista kiireetöntä juttelua. Uskosta ei puhuttu laisinkaan, vaikka tulijat olivat seurakunnan työntekijöitä.

Hannan ja Teemun
turvaverkot lähellä

– Seurakunta haluaa olla mukana lapsiperheiden arjessa, sanovat Viinikanoja ja Kukkohovi.
   Paitsi tilaisuuksia ja tapahtumia, seurakunta voi kotikäynnein tarjota tukea perheen erilaisissa elämäntilanteissa. Kotikäyntejä voivat tehdä niin lastenohjaajat, nuorisotyöntekijät, diakoniatyöntekijät kuin papitkin.
   Hanna Marttilalla ja Teemu Nurkkalalla on oma turvaverkko lähellä: mummu ja ukko asuvat Muhoksella, samoin toinen mummu ja Hannan isoäiti. Toinen pappa asuu Vaalassa, Hannan sisko Tyrnävällä, Teemun veljet Muhoksella ja Iissä. Kummitkin asuvat Pohjois-Pohjanmaalla.
   Hanna on käynyt itse lapsena pyhäkoulua, Teemu puolestaan osallistui yläasteikäisenä seurakunnan kerhoon.
   – Vielä on vähän aikaista miettiä, meneekö Sisu pyhäkouluun. Mutta emmeköhän me seurakunnan tarjoamat palvelut katso läpi, miettii Teemu.
   – Jos Sisua vain itseään kiinnostaa, jatkaa Hanna.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 14/2013