Zontat lahjoittivat 150 000 euroa vanhuksille

17.4.13

Zontat lahjoittivat 150 000 euroa vanhuksille

Kansainvälisen Zonta-naisjärjestön Suomen ja Viron käsittävä piiri 20 on kerännyt Sisarta ei jätetä -kampanjaan 150 000 euroa ikäihmisten yksinäisyyden lievittämiseen.
   Avustussumma lahjoitettiin 13. huhtikuuta Rovaniemellä Vanhustyön keskusliitolle.
   Oulussa toimivat Zonta-kerhot Oulu I ja II ovat lahjoittaneet keräykseen tähän mennessä yli ­5 000 euroa.
   Kampanjan tuotto on kerätty myymällä neljän tunnetun taiteilijan töistä luotuja kirjeensulkijamerkkejä, eli Ystävyyssinettejä. Taiteilijat ovat Riitta Nelimarkka, Heljä Liukko-Sundström, Marja Suna ja Anja Karkku-Hohti.
   Ystävyyssinetti-arkissa on 20 merkkiä ja se maksaa kymmenen euroa. Kampanja jatkuu 2014 kevääseen. Ystävyyssinettejä voi tiedustella Oulun Zonta-kerhojen puheenjohtajilta Jaana Nikupeteriltä ja Ireene Tyniltä sähköpostilla osoitteesta oulu1@zonta20.org ja oulu2@zonta20.org.

Tuotto ystäväpiirien
jatkotapaamisille

Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminta käynnistyi vuonna 2006. Mukana on ollut jo yli 5 000 yksinäisyyttä kokenutta ikäihmistä.
   Ystäväpiiri-ryhmässä on korkeintaan kahdeksan henkilöä ja ohjaajina toimii kaksi koulutettua ohjaajaa. Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa 12 kertaa.
   Suomessa toimivat 61 Zonta-kerhoa käynnistivät vuoden 2012 keväällä yhteistyön Vanhustyön keskusliiton kanssa. Sisarta ei jätetä -kampanjan tuotto suunnataan Ystäväpiiri-ryhmien omatoimisille jatkotapaamisille.
   – Me Suomen zontat haluamme olla mukana rakentamassa arvokasta ja henkisesti rikasta vanhuutta mahdollisimman monelle. Yksinäiset vanhukset ovat syrjäytymisvaarassa ja tarvitsevat yhteyksiä muihin. Ikätoverien seuraa kaivataan, sanoo Zonta International Piirin 20 puheenjohtaja Marja Koivula.
   Tutkimusten mukaan runsas kolmannes 75 vuotta täyttäneistä suomalaisista kärsii yksinäisyydestä ainakin toisinaan.
   Suomalaisten yksinäisyyttä tutkittaessa on todettu, että yksinäisyyden kokemusta voidaan lieventää ryhmätoiminnan avulla. Psykososiaalinen ryhmätoiminta parantaa yksinäisyyttä kokevien hyvinvointia ja vähentää terveyspalveluiden käyttöä.

EVA-LIISA NIKULA

Artikkeli on osa lehteä 15/2013