Juhannushäitä enää harvoin

19.6.13

Juhannushäitä enää harvoin

Oulun seudun kirkoissa juhannus on vihkimisten osalta varsin hiljainen viikonloppu. Esimerkiksi seudun suosituimmassa vihkikirkossa, Oulujoen kirkossa, on yksi vihkiminen juhannuspäivänä. Normaalina kesäkuun lauantaina Oulujoen kirkossa vihkimisiä on 3–4. Suosituimpaan vihkimisaikaan heinä–elokuussa häitä voi olla yhtenä lauantaina jopa kuudet.
   – Juhannushäitä ei liiemmin ole ollut enää vuosikausiin, Oulujoen seurakuntamestari Ville Martikkala kertoo.
   Pienempien paikkakuntien kirkoissa häävieraita nähdään vielä harvemmin juhannuksena. Lumijoen suntio Hilkka Haaraniemi kertoo, että heillä juhannushäitä on todella harvoin.
  – Olen ollut seurakunnalla töissä 17 vuotta. Sinä aikana meillä ei ole ollut yksiäkään juhannushäitä, paitsi tänä vuonna on yhdet.
   Yli-Iin seurakuntapiirin seurakuntamestari Katja Jumisko löysi kirkollisten toimitusten päiväkirjasta tiedot vuoteen 1983 asti. Hän totesi, että päiväkirjan pidon aikana juhannushäät ovat harvinaistuneet selvästi.
   – 30 vuotta sitten Yli-Iissä vietettiin hyvinkin usein juhannushäitä. Tällaisia perinnehäitä vietettiin vielä 1990-luvulle saakka, mutta harvenevassa määrin. Viime vuosina ei Yli-Iin kirkossa ole ollut juhannuksen aikaan vihkimisiä.
   Kesähäät alkoivat Suomessa yleistyä vasta 1800-luvulla. Sitä ennen parhaaksi ajankohdaksi juhlimiselle katsottiin loppusyksy. Silloin kesän ja syksyn maataloustyöt olivat ohitse, joten varastot olivat täynnä ruokaa ja juhlimiselle oli aikaa.
   1900-luvun aikana juhannushäistä tuli käsite. 2000-luvulla juhannushäät ovat taas harvinaistuneet merkittävästi, kun juhannuksesta on tullut lähipiirin mökkijuhla.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 22/2013