Juustokeittoa juhannushäissä

20.6.13

Juustokeittoa juhannushäissä

”Milloin vain paitsi ei juhannuksena” kirjoitettiin lehdessä, kun oululaiset Susanna ja Joonas Hämäläinen suunnittelivat hääpäivänsä ajankohtaa reilu neljä vuotta sitten.
   – Halusimme mennä naimisiin kesäkuussa ja pitää maalaishäät, Susanna sanoo.
   – Ajateltiin, että ei kuitenkaan juhannuksena, kun se on niin tavallista, Joonas jatkaa.
   Lehtikirjoituksen nähtyään pari päätti hääpäiväkseen juhannuspäivän.

Omaa ja perinteistä
Joonaksen isovanhemmat vihittiin aikoinaan juhannuksena, mutta omia kokemuksia juhannushäistä parilla ei entuudestaan ollut.
   Häät pidettiin maalaisympäristössä Susannan äidin synnyinkodissa Kestilän Järvikylässä. Vanha maalaistalo juhlapaikkana oli omiaan perinteisen tunnelman luomiseen. Musiikkiesitykset ja muu ohjelma valikoituivat nuoren parin näköiseksi.
   Keskikesän juhla oli vahvasti esillä häiden teemassa. Susannalle tuttua ja pihtiputaalaislähtöiselle Joonakselle uutta juustokeittoa tarjottiin jälkiruokana. Vihreä toimi teemavärinä ja koristeina käytettiin luonnonkukkia. Tunnelmaa olivat luomassa kirkossa jo valmiina olleet juhannuskoivut, juhlapaikalle koivuja pystytettiin maitopäniköihin.

Järjestelyjä ja jännitystä
Pari oli järjestelyissä ajoissa liikkeellä, joten ongelmia eivät tuottaneet esimerkiksi pitopalvelun tai kampaajan saaminen juhannuspäiväksi. Pienellä paikkakunnalla varausjärjestelyt sujuivat muutenkin sutjakasti.
   Hämäläiset vinkkaavat juhannushäitä suunnitteleville, että kutsut kannattaa lähettää tavallista aikaisemmin päällekkäisyyksien välttämiseksi.
   Jännitysmomenttina suurta päivää odotellessa oli, remontoitaisiinko vihkikirkoksi varattua Kestilän kirkkoa häiden aikaan. Remontti kuitenkin siirtyi ja morsiamen kotikirkko pääsi käyttöön.
   Pari kohtasi myös varsin epätavallisia hääjärjestelyjä, kuten suuren pirtin lattian maalausta ja pihamaan nurmikonsiirtoa.
   – Järjestelyt olivat välillä aika työläitä, mutta myös hauskoja, tuumaa Joonas.
   – Samalla saatiin yhteisvoimin perheen juhlapaikkaa muutenkin kuntoon, kertoo Susanna.

Erilainen juhannus myös vieraille
Toisinaan juhannus häiden ajankohtana aiheuttaa vieraissa harmitusta. Hämäläisten saama palaute oli kuitenkin päinvastaista.
   – Juhliin tulivat meille läheiset ihmiset. Eräs ystävä totesi, että voisiko ollakaan parempaa tapaa viettää juhannusta, Susanna kertoo.
   – Jotkut myös sanoivat, että helpotti omia suunnitelmia, kun kerrankin tiesi, mitä tehdä juhannuksena, Joonas jatkaa.
   Hämäläiset voivat suositella juhannushäitä myös muille. Päivä sai erityisen suuren juhlan tuntua, kun häät ja juhannus yhdistyivät.
   – Jos haluaa kesähäät ja vähän erilaisen ajankohdan, niin juhannus on hyvä vaihtoehto, sanoo Susanna.

PAULIINA MARTTILA

Artikkeli on osa lehteä 22/2013