Maata kiertelemässä: Salattuja juutalaisia juuria jäljittämässä

19.6.13

Salattuja juutalaisia juuria jäljittämässä

Yhdysvaltalainen kirjailija Denis Grollmus matkusti Puolaan selvittämään esille tulleita juutalaisia sukujuuriaan.
   Grollmusilla on erityisen läheinen suhde katoliseen Varsovassa asuvaan isoäitiinsä. Tai katolinen hän on luullut mummonsa olevan.
   28-vuotiaana nainen sais elville, että isoäiti on vaihtanut henkilöllisyytensä toisen maailmansodan aikana ja lähes seitsemänkymmenen vuoden ajan salannut oman juutalaisuutensa.

Puolalaisetkin etsivät juuriaan
Grollmus vietti vuoden päivät Puolassa yrittäen selvittää millaista on olla juutalainen maassa, jota monet pitävät syvälle juurtuneen antisemitismin malliesimerkkinä.
   Yhdysvalloissa naista pidettiin kummajaisena sukutaustansa vuoksi. Matkalla kävi kuitenkin ilmi, että Grollmusin tapaus ei ole mitenkään harvinainen. Puolassa lukemattomat ihmiset haluavat selvittää juutalaisia sukujuuriaan, jotka heidän isovanhempansa ovat hylänneet tai salanneet.
   Entäpä he, joilla ei ole uskonnollista taustaa? Ovatko hekin tutkimassa maansa salattua menneisyyttä?
   Krakovalaisen kulttuurifestivaalin ohjaaja ei-juutalainen Janusz Makuch kertoo omasta tarpeestaan selvittää maansa historiaa. Historiaa, jossa Puola oli tuhannen vuoden ajan juutalaisvainojen keskipisteenä. Tällainen tutkiminen auttaa puolalaisia löytämään oman identiteettinsä.

Tutkimisella on merkitystä
Vain muutama tuhat Puolan juutalaista selvisi holokaustista. Puolan päärabbi Michael Schudrich kertoo, että sodan jälkeen juutalaiset oli kuitenkin kaikkea muuta kuin pyyhitty pois kartalta.
   Tähän mennessä on huomattu, että kaikki puhuivat holokaustin aikana juutalaisten kärsimyksestä ja Puolan juutalaisten rikkaasta menneisyydestä.
   Grollmusin tapaaman Krakovan juutalaisyhteisökeskuksen johtajan Jonathan Orsteinin mielestä taas ihmisten olisi jo aika muuttaa käsitystään Puolasta. Puola on maa, jossa on muutakin kuin vainot ja Auswitchin tapahtumat. Se on paikka, jossa juutalaiset voivat nykyään elää normaalisti.
   Grollmus sai todeta, että juutalaisten tarinaa ei mitenkään voi jättää huomiotta ja se on tärkeä osa puolalaista historiaa. Jo yksi juutalainen sukujuuri tekee puolalaiseksi, osaksi yhteisöä.
   Lopulta Grollmus ymmärsi isoäitinsä vaikean ratkaisun salata uskontonsa. Isoäiti kertoo arvostavansa Grollmusia, kun hän matkusti Puolaan saakka, ja kehottaa jatkamaan arvokasta sukujuurten tutkimista.

PAULIINA MARTTILA

Artikkeli on osa lehteä 22/2013