SRK:n Kesäseuraradio eetterissä koko heinäkuun

5.6.13

SRK:n Kesäseuraradio eetterissä koko heinäkuun

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) eli vanhoillislestadiolainen herätysliike lähettää heinäkuussa radio-ohjelmaa lähes koko maahan. Ensin Kesäseuraradio lähettää ohjelmaa Pudasjärven suviseuroista kesä-heinäkuun taitteessa. Suviseurojen jälkeen Kesäseuraradio jatkaa toimintaansa heinäkuun viimeiseen viikonloppuun asti.
   Kesäseuraradio lähettää suorana lähetyksenä kolmet suuren opistoseurat, jotka pidetään Reisjärvellä, Jämsässä ja Ranualla kolmena peräkkäisenä viikonloppuna. Opistoseurojen välipäivinä kuullaan äänitteiltä vanhoja suviseura- ja muita saarnoja.
   Välipäivinä on kaksi lähetystä, ensimmäinen kello 12 ja toinen kello 20. Molemmat lähetykset kestävät 75 minuuttia.
    Opistoseurat lähetetään juontoineen ja saarnoineen suorina. Välipäivien lähetykset on nauhoitettu etukäteen.

Saarnojen valitseminen
iso urakka

Samuli Korteniemi vastaa Kesäseuraradion sisällöstä. Hän on valinnut välipäivien saarnat, joista vanhimmat ovat 1950-luvulta. Valintoja tehdessään Korteniemi on noudattanut periaatetta, että ihmisiä ja tapauksia ei puheesta saisi tunnistaa. Muutamissa puheissa saattoi olla hyvin henkilökohtaisia muistoja, saarnaajat kun eivät tienneet vuosikymmeniä sitten, että heidän puheitaan tulevaisuudessa radioidaan.
   – Ajattelimme, että kunnioitamme saarnaajaa vuosikymmenten taakse.
    Saarnataltioinnit ovat peräisin SRK:n omista arkistoista ja yksityishenkilöiltä.
   Saarnojen valinta vei Korteniemeltä iltatöinä kolme kuukautta. Hän aloitti helmikuussa ja sai urakkansa päätökseen toukokuussa.
   – Olen aina välillä istahtanut tunniksi kuuntelemaan, kertoo Korteniemi, joka huomauttaa että saarnat kestävät keskimäärin noin 40 minuuttia.

Radio tavoittaa yli
4 miljoonaa ihmistä

Kesäseuraradion pystyttäminen on ollut SRK:lle mittava ponnistus. Työssä on ollut mukana 5–10 henkilönä. Työ on jakautunut siten, että kaikki tekijät eivät ole työskennelleet samanaikaisesti. Kesän aikana yksi tekninen työntekijä huolehtii, että lähetykset onnistuvat.
   Opistoseurat vetävät perinteisesti paljon väkeä. Esimerkiksi Ranualle on kokoontunut jopa 25 000 seuravierasta. Tapahtuma on radioitu , mutta lähetysten kantama on ollut vain 15-20 kilometriä. Ranua on monelle pitkän matkan päässä, joten siksi myös seurat on päätetty radioida.
    Nettiradioakin on kokeiltu, mutta esimerkiksi Reisjärvi on niin syrjässä, että netti ei ole kunnolla pelittänyt.
   SRK on tehdyt Digitan kanssa sopimuksen, jonka mukaan Kesäseuraradio lähetetään Digitan mastojen kautta. Monilla paikkakunnIlla on oma taajuutensa. Korteniemen mukaan Kesäseuraradio tavoittaa yli neljä miljoonaa ihmistä, mutta lähetyksillä on myös katvealueensa.
    Kustannukset eivät olleet kynnys valtakunnallisille lähetyksille. Ne eivät maksaneet kohtuuttomasti enemmän kuin pelkästään opistoseurojen radiointi.
   Välipäivälähetysten yhtenä ideana on pitää kanava ihmisten muistissa, jotta itse opistoseurat saisivat mahdollisimman suuren yleisön.
    Korteniemen mukaan Kesäseuraradio on kokeilu, jossa kerätään palautetta mahdollista jatkoa varten.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 21/2013