Alttaritaulu on Mikael Toppeliuksen käsialaa

Tunnista tiekirkko

19.6.13

Tunnista tiekirkko

Kesäisen matkaajan ”taivaallisina taukopaikkoina” on tänä vuonna 279 kirkkoa eri puolilla Suomea.
   Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnissa on tänä kesänä niistä yhdeksän.
   Tiekirkkoina toimivat Lumijoen ja Muhoksen kirkot. Oulussa tiekirkkoja ovat Haukiputaan, Oulunsalon ja Kiimingin kirkot sekä Oulun tuomiokirkko. Siikalatvalla tiekirkkoina toimivat Piippolan, Pulkkilan sekä Rantsilan kirkot.
   Rauhan Tervehdys esittelee kesän mittaan näiden kirkkojen alttaritaulut. Tämänkertaiset kohteet näet sivun oikeasta laidasta.

Tunnistitko viime numerossa esitellyt alttaritaulut?

Muhoksen kirkko
Muhoksen kirkon alttaritaulu
Alttaritaulu on Emanuel Granbergin vuonna 1778 öljyvärillä kankaalle maalaama Mooses ja vaskikäärme. Kirkko on Suomen vanhin lähes alkuperäisessä asussa oleva puukirkko, joka on säännöllisessä, ympärivuotisessa käytössä. Kirkon pihassa on kolme muistomerkkiä.

Oulunsalon kirkko
Oulunsalon kirkon alttaritaulu
Tämä alttaritaulu on peräisin nykyistä kirkkoa edeltäneestä kirkosta, josta se pelastettiin puukolla leikkaamalla salamaniskun aiheuttaman tulipalon yhteydessä. Siksi se näyttää olevan hieman ahtaasti kehyksissään. Teoksen on maalannut oululainen taidemaalari G. A. Dahlström vuonna 1855.

Artikkeli on osa lehteä 22/2013