Arkkitehti vinkkaa kauneimmat saaristokirkot

17.7.13

Arkkitehti vinkkaa kauneimmat saaristokirkot

Suomen saaristossa ja rannikolla on lukuisia näkemisen arvoisia kirkkoja.
   Esimerkiksi paanukattoinen Pyhän Jaakobin kirkko Rymättylässä on säilynyt erittäin hyvin keskiaikaisessa asussaan. Hiittisten kirkko Kemiönsaarella edustaa keskiajan jälkeen seurannutta puukirkkojen aikaa, kirkon ulkoasu keskitorneineen on omaperäinen.
   Pyhämaan uhrikirkko on Suomen vanhimpia puukirkkoja 1600-luvun puolivälistä, se sijaitsee vanhan purjehdusväylän varrella Uudenkaupungin ja Rauman välissä.
   Moni arkkitehtuurisesti kaunis kohde ei edellytä venettä, vaan ne sijaitsevat pienen kävelymatkan päässä vierasvenesatamasta.
   Sen sijaan Maakallan luodolla Kalajoen edustalla sijaitsevaan kahdeksankulmaiseen Kallankarin autiokirkkoon päästäkseen pitää matkata parikymmentä kilometriä veneellä Kalajoen suulta.
   Vuonna 1779 rakennetun kirkon seinissä on vieläkin nähtävissä rivi puumerkkejä, jotka kertovat yli 200 vuoden takaisen määräyksen toimeenpanosta: kunkin kalastajan oli 8 killingin sakon uhalla tuotava rakennustyömaalle kaksi sopivaa lautaa ja niihin tarpeelliset naulat.
   Vinkkejä purjehdus- ja veneilyloman nähtävyyksiksi on koonnut Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala. Kirkkojen bongailijoille lisätietoa historiasta, arkkitehtuurista ja taiteesta löytyy mobiilikäyttöisestä oppaasta www.mobiilikirkko.fi/bongaakirkko.
 

Artikkeli on osa lehteä 24/2013