Kysy! Pääseekö koira sisälle kirkkoon?

17.7.13

Kysy!
 

Pääseekö koira sisälle kirkkoon?

Juvalla Etelä-Savossa järjestettiin keväällä ”koirien kinkerit”. Kyseessä oli ulkoilmatapahtuma: koirille oli järjestetty rastirata, omistajille hiljentymisrasteja. Tapahtuman ideoi kirkkoherra Sirkka Pylkkänen, aktiivinen koiraharrastaja.

Voisiko vastaavanlaista järjestää täälläkin? Kappalainen Ilkka Mäkinen Oulujoen seurakunnasta ja kirkkoherra Tapio Kortesluoma Oulunsalon seurakunnasta kommentoivat:
   Mäkisen mukaan seurakuntaan on ideoitu työntekijöiden kesken ”haukkukirkkoa”. Asia on vielä luonnosteluvaiheessa, mutta idea toteutuu ehkä jo ensi keväänä.

Pääseekö nelijalkainen ystävä kirkkoon?
   – Kotieläimet ovat tärkeä osa monen ihmisen elämää. Eri puolilla Suomea seurakunnat ovat järjestäneet tilaisuuksia, joihin eläinten omistajat voivat tulla yhdessä lemmikkiensä kanssa. Kokoontumiset tapahtuvat yleensä ulkotiloissa.
   Jos haukkukirkko Oulujoella toteutuu, tapahtumapaikkana voisi olla pappilan piha.
   – Lemmikkieläinten tuominen sisälle seurakunnan tiloihin ei yleensä ole sallittua, koska osa ihmisistä saa voimakkaita allergisia reaktioita eläinten karvoituksesta. Vain palvelukoirat saavat tulla opastettavan kanssa sisälle esimerkiksi Oulujoen kirkkoon, Mäkinen sanoo.
   – Oulunsalossa ei ole toistaiseksi järjestetty koiraväen messuja tai vastaavia. Tilaisuudella saattaisi kyllä tavoittaa seurakuntalaisia, joita ei muutoin tavoiteta, arvioi Kortesluoma.
   Sisälle kirkkoon lemmikit eivät kuitenkaan pääsisi Oulunsalossakaan:
   – On paljon allergikkoja. Riittävän perusteellinen siivous lemmikkien jäljiltä olisi käytännössä melko mahdoton homma.

MINNA KOLISTAJA

Kysy! on palsta, jonne voi palstan nimen mukaisesti lähettää kirkkoon, seurakuntien toimintaan ja uskonelämään liittyviä kysymyksiä. Toimitus etsii niihin vastaukset.
Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimitus@rauhantervehdys.fi ja kirjepostina osoitteella Rauhan Tervehdys, PL 102, 90101 Oulu. Tekstiviestillä kysymyksiä voi lähettää numeroon 044 5626 450.

Artikkeli on osa lehteä 24/2013