Maata kiertelemässä: Ohioon ankara aborttilaki

17.7.13

Maata kiertelemässä
 

Ohioon ankara aborttilaki

Yhdysvaltalaisen Ohion osavaltion aborttilainsäädäntö tiukkenee. Aborttia hakevat naiset muun muassa pakotetaan ultraäänitutkimukseen.
   Lainsäädännön runnoi kokoon Ohion republikaaninen kuvernööri John Kasich puoluetovereidensa tukemana. Lainsäädännössä leikataan rajusti liberaalin Planned Parenthood -järjestön rahoitusta. Järjestö toimii perhesuunnittelun saralla. Nyt se joutunee lakkauttamaan kolme klinikkaansa Ohiossa.
   Myös raiskausten uhriksi joutuneille suunnatut klinikat ovat vaaravyöhykkeellä. Jos klinikat jäävät kiinni kertoessaan abortin mahdollisuudesta, ne saattavat menettää julkisen rahoituksensa.
   Sen sijaan julkista rahoitusta saavat ”raskauskriisikeskukset”, joiden toimintaa pyörittävät usein uskonnolliset järjestöt. Ne eivät kriitikkojen mukaan anna riittävää terveystietoa eivätkä myöskään tarjoa abortin mahdollisuutta.
   Uusi lainsäädäntö eliminoi monia abortin tarjoajia. Jäljelle jäävät toimijat pakotetaan kertomaan raskaana oleville kehittyvän sikiön anatomisista ja psykologisista ominaisuuksista. Ne joutuvat informoimaan naisia myös adoptiomahdollisuuksista ja vaihtoehtoisista perhesuunnittelumalleista.
   Jos abortissa olleille naisille tulee operaatiosta johtuen terveysongelmia, klinikat eivät saa siirtää naisia julkisen terveydenhuollon sairaaloihin hoidettavaksi. Potilaiden tulee sitä vastoin hakeutua yksityissairaaloihin, joiden palvelut maksavat paljon.
   Lainsäädännön tarkoituksena on Planned Parenthood -järjestön Ohion osaston johtajan Stepahanie Kightin mukaan tietoisesti ja suunnitelmallisesti ajaa alas naisten oikeudet ja pääsy terveydenhuollon piiriin.
   Ohion oikeistopiirit ylistivät abortin vastaista lainsäädäntöä, joka on nyt Yhdysvaltojen tiukin.
   – Kuvernööri Kasich ja osavaltion abortin vastaiset lainsäätäjät osoittivat suurta laupeutta ja myös rohkeutta asettautuessaaan aborttiteollisuutta vastaan, joka painosti päättäjiä brutaalisti, sanoi Ohion oikeus elämään -järjestön puheenjohtaja Mike Gonidakis.
   Uudessa lainsäädännössä on kriitikoiden mukaan nurinkurisinta se, että ehkäisyä ilmeisesti voisi pitää joissakin tapauksissa aborttina.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 24/2013