Pääkirjoitus: Olkaa rohkeat, pitäkää hyvästä kiinni

17.7.13

Pääkirjoitus
 

Olkaa rohkeat, pitäkää hyvästä kiinni

Ensimmäisenä tulee ristinkantaja. Perässä kävelee joukko valkoisiin alboihin pukeutuneita teinejä, heidän jälkeensä rippikoulun opettajat ja avustajat, viimeisenä liturgi.
   Läheiset kurkottelevat penkeissä kaulojaan, kun kulkue kävelee kirkon keskikäytävää kirkon etuosaan, missä konfirmoitavat istuvat etupenkkeihin.
   Konfirmaatiojumalanpalveluksia on kesäsunnuntaisin vietetty tiheään.
   Rippikoulu käydään yleensä sinä vuonna, kun täytetään 15 vuotta. Rippikoulu on pitänyt pintansa: tilastojen mukaan viime vuonna sen kävi 83 prosenttia ikäluokasta. Valkoinen alba puettiin ylle 50 041 kertaa.
   Suosituimpia ovat edelleen rippikoulut, joihin kuuluu leirijakso. Kirkon nettisivuilla rippikoulua kuvataan seikkailuksi, jonka voi kokea vain kerran.
   ”Riparilla oli kivaa. Laulettiin ja naurettiin, istuttiin nuotion ympärillä ihan hiljaa. Pelattiin ja näyteltiin. Oppituntejakin oli. Puhuttiin seksistä ja Jumalasta”, kertoo muuan Johanna omasta leiristään.
   Rippikoulu on evankelis-luterilaisen kirkon kasteopetusta. Rippikoulussa pohditaan yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita ja tutustutaan kirkkoon, johon rippikoululainen on kasteessa liitetty.
   Rippikoulun päätösjuhlassa, konfirmaatiossa, nuori tunnustaa itse kristillisen uskon, johon hänet on kastettu.
   Kuvasin kantta varten Kempeleessä konfirmaatioon valmistautuvaa rippirippikoululaisten ryhmää. Voi kuinka nuorelta he näyttivätkään!
   Konfirmaation päätössanoissa lausutaan: ”Lähtekää rauhassa. Olkaa rohkeat, pitäkää hyvästä kiinni, älkää vastatko pahaan pahalla. Rohkaiskaa arkoja, tukekaa heikkoja, auttakaa sorrettuja, kunnioittakaa kaikkia ihmisiä. Rakastakaa ja palvelkaa Herraa Pyhän Hengen voimassa iloiten.”
   Tämä on hyvä ohjeistus kohti aikuisuutta kulkeville.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 24/2013