Pelasta maailma: Minna Leinonen

17.7.13

Pelasta maailma

Jokainen meistä voi tehdä maailmasta ja lähiympäristöstämme paremman paikan elää. Joskus teko voi olla suuri ja maailmaa kerralla muuttava, mutta myös pienet jokapäiväiset teot läheisten hyväksi ovat tärkeitä. Pelasta maailma on juttusarja, joka esittelee suurten ja pienten tekojen tekijöitä. Tässä osassa puhutaan sijaisvanhemmuudesta.

”Tukihenkilö on Pelastakaa Lapset ry:n koulutuksen saanut vapaaehtoinen, joka auttaa tavallisia lapsiperheitä. Tukihenkilöä tarvitsevat yleensä sellaiset perheet, joilla ei ole olemassa omaa tukiverkostoa lähellä, ja jotka tarvitsevat apua arkisissa asioissa.
   Omassa tuettavassa perheessäni on äiti, isä ja neljä lasta. Vierailen heidän luonaan muutaman viikon välein aina kolme tuntia kerrallaan, ja käynnit ja niiden sisältö sovitaan aina hyvissä ajoin. Toisinaan vanhemmat ovat kotona, mutta joskus he käyvät käyntini aikana omilla asioillaan, kuten kampaajalla tai kaupassa.
   Lasten kanssa olemme käyneet esimerkiksi luistelemassa, hiihtämässä, Tietomaassa, elokuvissa ja syömässä. Laskiaisena leivoimme yhdessä pullia ja jouluna torttuja. Käynnit ovat aina palkitsevia ja jokainen kerta sisältää omat tähtihetkensä. Vanhemmille käyntini antavat hieman omaa aikaa, ja perheen äiti kerran sanoikin, että olipa ihana ajaa pitkästä aikaa aivan yksin autolla.
   Erityisesti mieleeni on jäänyt kahdenkeskinen hiihtoreissu perheen vanhimman tyttären kanssa. Pääsimme rauhassa keskustelemaan hänen kuulumisistaan ja sain kuulla hänen ajatuksiaan. Koin, että se oli hänellekin tärkeä hetki.
   Olin nuorena tiiviisti mukana seurakunnan toiminnassa, ja kun muutin Ouluun opiskelemaan lastentarhanopettajaksi, halusin alkaa tehdä jotakin toisten hyväksi uudessa kotikaupungissani. Mietin pitkään vaihtoehtoja ja juttelin asiasta myös diakonin kanssa. Kun sitten huomasin lehdestä ilmoituksen tukihenkilökoulutuksen alkamisesta, tiesin heti, että olin löytänyt oman juttuni.
   Tukihenkilötoiminta sopii kaikille, jotka haluavat auttaa toisia, ovat sosiaalisia ja tykkäävät olla tekemisissä lasten kanssa. Toimintaan pääsee mukaan kouluttautumalla tukihenkilöksi Pelastakaa Lapset ry:n kurssilla. Osallistujat ovat yleensä opiskelevia tai työssäkäyviä nuoria naisia, mutta muutama mieskin on saatu mukaan toimintaan.
   Tällä hetkellä aktiivisia tukihenkilöitä on Oulussa nelisenkymmentä. Tukihenkilöistä on jatkuvasti pulaa, sillä heitä tarvitsevia lapsia on Oulun alueella noin 80. Toiminnan sisältö määräytyy sen mukaan, minkälaista tukea autettava perhe tarvitsee ja minkälaiseen toimintaan tukihenkilöllä on valmiudet.
   Toisten auttaminen tekee maailmasta paremman paikan. Se, että voin olla suoraan osallisena ja apuna toisen arjessa, antaa paljon. Olen saanut tutustua ihaniin ihmisiin, koen itseni tarpeelliseksi ja apuni on hyväksyttyä ja vastaanotettua. Auttamisesta tulee hyvä mieli.”

MARIA-MELINA VÄYRYNEN

Artikkeli on osa lehteä 24/2013