Raamattu avautuu kuultokudoksin

17.7.13

Raamattu avautuu kuultokudoksin

Haukiputaan seurakuntasalin aulassa voi arkipäivisin elokuun viimeiselle viikolle asti tutustua Paula Mäkelän kuultokudosnäyttelyyn Raamatun kertomuksista.
   Osa kudoksista on vertauskuvallisia samalla tavoin kuin Raamatussa on vertauskuvallisia kertomuksia.
   Pyhän Kolminaisuuden tekijä näki symbolisena, koska tunsi itsensä ala-arvoiseksi kuvaamaan Jumalaa ja Jeesusta henkilöhahmomuodossa.
   Jokainen voi mielessään pohtia kudosten esittämää Raamatun kohtaa. Mikäli teos ei aukene tai haluaa vahvistusta käsitykselleen, voi työn alalaidasta lukea aihetta valaisevan tekstin.
   – Kaikkiin töihini liitin Raamatun tekstin kuvatusta aiheesta. Valitsin harvemmin käytettyjä ja kuultuja tekstinkohtia. Tekstit tulivat, jotta sanoma olisi enemmän kuin pelkkä kuva. Ajattelin tekstien olevan myös eräänlaista lähetystyötä, tarkentaa Mäkelä.
   Tekstien kirjoittaminen alkoi teoksesta Vedenpaisumus. Tähän vertauskuvalliseen kudokseen ei tuntunut sopivalta kirjoittaa pelkkä Nooan arkki. Kuultokudoksesta löytyvät vesi, kyyhkynen, lehvänoksa ja sateenkaari.
   – Nooa pani kyyhkysen katsomaan, joko vesi on laskeutunut. Kun kyyhkynen toi lopulta vihreän oksan, Nooa tiesi, että vedenpaisumus on loppunut ja laivasta voi lähteä pois. Myös sateenkaari on merkkinä liitosta Jumalan kanssa.
   Kuvia Raamatusta -näyttely sisältää eritasoisia töitä. Esimerkiksi teos Hyvän ja pahan tiedon puu edustaa töiden realistista suuntausta. Mäkelä joutui tekemään rajauksia luovuudelleen toteuttaessaan projektiaan.
   Luomiskertomuksen hän päätyi kuvaamaan kahden kuvan sarjalla, jolloin maailman valo erottuu pimeydestä.
   Kuvakudoksia on myös kolmen kudoksen sarjoina. Siten on kuvattu vertaukset paratiisi, syntiinlankeemus ja karkoitus.
   Paula Mäkelä kannustaa kaikkia luovuuteen ja omien yksilöllisten lahjojensa vapaaseen käyttöön. Omassa elämässään hän on ottanut ohjenuorakseen voimallisen lauseen:
   – Aloita tekemällä mitä haluat, ja kaikki muu on paljastuva sinulle.
   – Usko, että Jumala on lapsistaan huolehtiva, ja että Hän ei anna meille tapahtua koskaan mitään pahaa. Minä uskoin ja säilyin hengissä.

PIRJO JUOTASNIEMI

Artikkeli on osa lehteä 24/2013