Virtuaalikirkko toimii myös kännykässä ja tabletissa

17.7.13

Virtuaalikirkko toimii myös kännykässä ja tabletissa

Virtuaalikirkko on uusiutunut. Sivustoa voi tietokoneen lisäksi käyttää muillakin mobiililaitteilla, kuten matkapuhelimilla ja tableteilla.
   Myös sivuston toiminnallisuutta on parannettu ja chat-keskustelumahdollisuus on tuotu näkyvämmäksi.
   Virtuaalikirkossa lähetetään suorana videolähetyksenä jumalanpalveluksia ja muita kirkossa tapahtuvia tilaisuuksia.
   Virtuaalikirkon on kehittänyt Kiimingissä asuva säveltäjä Ilmari Mäenpää.
   Kun säveltäjä palasi perheineen Helsingistä Ouluun, hän oivalsi, että on musiikin ammattilaisena kaukana sieltä missä asiat tapahtuvat.
   Perheelle piti hankki leipää, joten säveltäjä kehitti ensin musiikinjakeluportaali e-concerthousen.
   Se lähettää kirkossa tapahtuvia konsertteja yhtäaikaisesti kahteen eri portaaliin ja haluttaessa Radio Classicin taajuuksille.
   Kun tekniikka oli jo olemassa, Mäenpää keksi ehdottaa virtuaalikirkkoa. Ensimmäinen lähetys toteutui adventtina vuonna 2008.
   Virtuaalikirkon jumalanpalvelukset ovat Mäenpään mukaan seurakunnille isoja tapahtumia. Papit ja kanttorit panevat parastaan. Suntiot somistavat kirkon jumalanpalveluskuntoon. Kaikki ovat mukana suurella sydämellä.
   Jumalanpalvelukset ylittävät maantieteelliset rajat. Palvelukset ovat Mäenpään mukaan myös historiallisia, sillä ne tallennetaan videoarkistoon, jossa ne ovat katsottavissa milloin tahansa.
   Mäenpää tutustui tietotekniikkaan jo pienenä. Vanhemmat ostivat hänelle huipputietokoneen, jolla poika pääsi kehittämään taitojaan.
   – Teknologia on ollut minulle lapsesta saakka taiteen kanssa käsi kädessä kävelevä juttu, säveltäjä toteaa.
   Virtuaalikirkon toimivuudesta todistaa Mäenpään mielestä se tosiseikka, että Oulun tuomiokirkon tapahtumia seurataan ahkerasti Helsingissä.
   – Helsingissä asuu paljon Oulusta pois muuttaneita. He näkevät miltä tuomiokirkossa näyttää sillä hetkellä, kuinka paljon ihmisiä on paikalla, paistaako aurinko ikkunasta sisään ja miten pappi on pukeutunut, säveltäjä kuvailee.
   Virtuaalikirkko sai heti lähetystoiminnan alettua suuren suosion, mistä johtuen Oulun tuomiokirkon pilottikokeilu päätettiin muuttaa jatkuvaksi käytännöksi.
   Turun tuomiokirkko aloitti lähetystoiminnan kaksi vuotta sitten juhannuksena ja Hailuodon kirkko jouluna 2012.
   Virtuaalikirkko kerää vuoden aikana 230 000 käyntiä, käyttäjiä on noin 100 000 yksittäisen tietokoneen ääressä Suomessa ja maailmalla. Lähetyksiä on kuluneen vuoden aikana seurattu 67 eri maassa. Palvelu löytyy osoitteesta www.virtuaalikirkko.fi.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 24/2013