Kaisa Anttila: Uskonnonopetus on tärkeää

14.8.13

Uskonnonopetus on tärkeää

Lukioikäisenä opin arvostamaan maamme peruskoulutusta. Vietin teini-ikäisenä kymmenen kuukautta Yhdysvaltojen syvässä etelässä, Raamattuvyöhykkeeksikin kutsutulla alueella. Vaihto-oppilaana opin paljon alueen kielestä ja kulttuurista. Samalla sain eväitä tarkastella omaa kulttuuriani uudesta näkökulmasta.
   Reilut kymmenen vuotta sitten alabamalaisessa pienen kaupungin koulussa opetettiin yllättävän monipuolista englantia, hämmentävän alkeellista matematiikkaa sekä todella käytännönläheistä fysiikkaa. Sen sijaan siellä ei puhuttu sanallakaan uskonnosta. Uskonnonopetus oli kotien ja kirkkojen harteilla. Hartaan uskonnollisessa ympäristössä pyhäkoulussa kävivät niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin.
   Lopputulos oli suorastaan pelottava. Koska jokainen oli kuullut vain oman pienen kirkkonsa mukaista oppia, kaikki muu näyttäytyi outona ja pelottavana.
   Luokan ainoa katolinen poika kertoi, kuinka hän oli saanut kärsiä uskonsa takia. Monet protestanttisista kirkoista tulevat kuvittelivat hänen palvovan Marian patsaita tai olevan jotakin ihan muuta kuin kristitty. Häntä oli kiusattu ja halveksittu, koska luokkakaverit eivät ymmärtäneet hänen uskontoaan.
   Katsoin eräänä iltana dokumenttia buddhalaismunkeista, kun isäntäperheeni teini-ikäinen tytär tuli paikalle. Hän kauhistui tajutessaan, että ohjelmassa puhuttiin hänelle vieraasta uskonnosta, ja pyysi minua sulkemaan TV:n. Hetkeä myöhemmin hän kysyi minulta arasti, mitä se telkkarissa ollut oikein oli. Jäin miettimään, kuinka helppoa olisikaan ollut taivuttaa hänet uskomaan lähes mihin tahansa. Onneksi hän ei sattunut kysymään vastaavaa vaikkapa vaarallista lahkoa perustavalta psykopaatilta.
   Vastaavia tarinoita löytyisi monta muutakin. Ne kokemukset opettivat minulle uskonnonopetuksen arvon. Opin arvostamaan sitä, että saamme oppia ymmärtämään omaa uskoamme, sen juuria ja historiaa. Että saamme tutustua muihin maailmanuskontoihin ja ymmärrämme, että eromme eivät ole niin suuria. Tiedämme, että kaikki muslimit eivät ole terroristeja ja että katoliset ovat yhtä lailla kristittyjä.
   Uskonnonopetus on ehdottoman tärkeä osa perusopetusta. Sen muodosta ja sisällöstä voidaan kiistellä, mutta siitä ei missään nimessä kannata luopua.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 26/2013