Lähetyksen oikeutus puhutti Taivalkoskella

28.8.13

Lähetyksen oikeutus puhutti Taivalkoskella

Hiippakunnallisilla lähetysjuhlilla oli tarjolla keskustelua, mielenkiintoisia puheita, konsertteja ja kirkkotilaisuuksia.
   Yhtenä merkittävänä teemana juhlassa nousi esiin lähetystyön oikeutus.
   No way? -keskustelutilaisuudessa pohdittiin, tarvitaanko lähetystyötä edelleen. Keskustelu nosti esiin yhtä paljon kysymyksiä kuin vastauksia.
   – Onko niin, että ensimmäisestä maailmasta tulevat työntekijät kokevat olevansa kohdemaiden yläpuolella? Joka kerta, kun täältä lähetetään työntekijä kohdemaahan, sieltä pitäisi lähettää joku tänne. Ehkä silloin löytäisimme aidon yhteyden, pohti teologian tohtori, pastori Päivi Jussila.
   – ”Me tiedämme paremmin” -asenteella tehtävän lähetystyön aika on ohi. Sen sijaan nyt on nöyrän, kumppanuuteen pohjautuvan työn aika, vakuutti Thaimaassa lähettinä toiminut Jukka Helle.
   – Tarvitseeko lähetystyön olla julistavaa? Kirkko voisi keskittyä enemmän kehitysyhteistyöhön, mietti Kaleva-lehden toimittaja Minna Akimo.
   – Jeesus osoitti rakkauttaan sekä julistamalla että antamalla konkreettista apua. Nytkään emme saa rajata rakkauden muotoa vain yhteen tai toiseen, huomautti Oulun hiippakunnan lähetyssihteeri Matti Laurila.

Ei pelkät
viihdejuhlat

Oululainen Aila Auvinen oli kuuntelemassa keskustelutilaisuutta.
   – Se oli mielenkiintoinen keskustelu, jota olisin kuunnellut pidempäänkin.
   Parhaiten Auviselle jäi mieleen juhlien tunnelma.
   – Siellä oli aistittavissa hyvä henki.
   Ouluun muuttaneet Pentti ja Pirkko Kinnunen kokivat saaneensa juhlilta hengellistä virkistystä.
   – Positiivinen kuva jäi. Nämä eivät olleet pelkät viihdejuhlat, lähetysjuhlakonkarit toteavat.
   Juhlassa puhuneiden joukossa oli vieraita muun muassa Boliviasta, Intiasta ja Venäjältä.
   Vieraat kuvasivat kotimaidensa tilannetta ja siellä tehtävän lähetystyön tulevaisuuden näkymiä. Kinnuset kokivat värikkään puhujajoukon kiinnostavaksi.
   – Heiltä sai näkökulmaa, he tiivistävät.
   Juhlan päätilaisuuden teemana oli Tie tulevaisuuteen. Piispa Samuel Salmi pohti puheessaan muun muassa sitä, miten lähetystyötä tulisi tulevaisuudessa tehdä.
   – Emme kulje tällä tiellä erinomaisina tietäjinä. Aikaisemmin on tehty se virhe, että on kohdattu ihmisiä ylhäältä päin. Nyt voimme tehdä toisin.
   – Tulevaisuuden lähetystyö on rinnalla olemista.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 27/2013