Anne-Maria Leppäsen mielestä parasta on muihin tutustuminen.

Leiripäivä tuo helpotusta yksinäisyyteen

14.8.13

Leiripäivä tuo helpotusta yksinäisyyteen

Eri seurakuntien eläkeläisten leiripäivät ovat tänäkin syksynä koonneet eläkeläisiä yhteen. Päivien tärkeimpiä tavoitteita on uusien tuttavuuksien löytäminen.

Hietasaaren leirikeskuksen terassilla käy vilkas puheensorina. Tuiran seurakunnan eläkeläisten leiripäivään kuuluu monenlaisen toiminnan lisäksi vapaata seurusteluaikaa, jonka leiriläiset käyttävät tehokkaasti kuulumisia vaihtaen. Sateinen päivä on koonnut keskustelijat sateensuojaan.
   Aimo Mäki kertoo leiripäivän olevan hänelle suorastaan perinne.
   – Tämä on sellainen syksyn avaus. Teen paljon vapaaehtoistyötä, ja leiri toimii samalla vapaaehtoistoiminnan kauden avauksena.
   Tällä kertaa leiripäivään mahtuu muun muassa tietovisa, yhteislaulua, hartaus ja ulkoilua. Diakoniatyöntekijä Heli Mattila kertoo, että päivän sisältö vaihtuu vuosittain.
   – Jokainen leiripäivä suunnitellaan erikseen. Uusiin ihmisiin tutustuminen on yksi leiripäivän tavoitteista, joten päivää ei ole aikataulutettu kokonaan ohjatulle ohjelmalle.
   Mattila korostaa leirien ja muiden tapahtumien merkitystä yksin asuville eläkeläisille.
   – Suurin osa täälläkin olevista eläkeläisistä asuu yksin. Heitä varten tarvitaan kokoavaa toimintaa.
   – Osalle voi kuntonsa puolesta olla hankalaa lähteä kauemmaksi useamman päivän leirille. Sellaiset leirit ovat myös kalliimpia kuin tämä leiripäivä. Päivän mittaiseen leiriin lähellä kaupunkia on helppo osallistua.
   Myös Mäki arvelee leiripäivän palvelevan etenkin yksinäisiä eläkeläisiä.
   – Tällainen yhteinen toiminta voi täyttää reiän joka yksinäisillä on.
   Anne-Maria Leppänen kertoo saaneensa uusia tuttuja leiripäivän aikana.
   – Tutustuminen muihin on tämän päivän parasta antia.
   Hän on myös muuten tyytyväinen päivän kulkuun.
   – Mielestäni leiripäivä on todella edullinen. Tapahtuma ei maksanut kuin 15 euroa. Siihen hintaan kuuluu kuljetus, ruokailu, kahvittelu ja kaikki päivän ohjelma.
   Erityisesti Leppänen nautti tietovisasta, joka oli toteutettu rastien muodossa. Kysymyksiä pohdittiin ryhmissä, joten samalla oli mahdollisuus saada uusia tuttavuuksia.
   Eläkeläisten leiripäiviä järjestävät useat seurakunnat. Tuiran seurakunnassa päiviä on järjestetty jo useiden vuosien ajan syksyn kynnyksellä.
   – Leiriläisistä huomaa, että heistä on erityisen mukava nähdä toisia. Melko puheensorina alkoi jo aamulla kun linja-auto lähti kohti Hietasaarta, Mattila muistelee hymyillen.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 26/2013