Sotaveteraanien elämäntarinoita kuullaan syyskuussa Radio Deissä

28.8.13

Sotaveteraanien elämäntarinoita kuullaan syyskuussa Radio Deissä

Kristillinen radioasema Radio Dei avaa syyskuussa suomalaista sotahistoriaa yksittäisten rintamamiesten elämäntarinoiden kautta.
   Elämänkoulu-ohjelmasarjassa halutaan välittää sodan todellisuus tuomalla kertomukset ruohonjuuritasolle.
   – Samalla halutaan muistuttaa, että sotiemme veteraaneja elää yhä keskuudessamme. Heidän kokemuksillaan on mittaamaton arvo esimerkiksi nykyajan nuorille, jotka elävät tänään aivan toisenlaisessa todellisuudessa. Miten nuori ihminen kestäisi sen, jos joutuisi elämään samat vaiheet kuin nämä sodan sukupolvet? kysyy sarjan toimittaja Janne Könönen.
   Könönen haluaa muistuttaa, että sota on aina paitsi yhteisöllinen, myös yksityinen asia.
   – Kun sarjassa kuullaan sodasta jokaisen yksilöllisestä näkökulmasta, on kokemus tunteellinen. Tätä tunnetta eivät suuriin linjoihin pitäytyvät sotakirjat kykene välittämään – vain samaistuminen toisen kokemaan voi sen saada aikaan.
   Könönen kiersi sarjaa toimittaessaan eri puolilla Suomea tavaten matkallaan lukuisia sotiemme veteraaneja. Tekijä sanoo jokaisen veteraanin kohtaamisen olleen hänelle suuri kunnia.
   – On huomattava, etteivät nämä ihmiset ole vain sotaveteraaneja, vaan heillä on pitkä perspektiivi ihmisinä ja kansalaisina koko itsenäisen Suomen historiasta. 
   – Heillä on elämänkokemusta ja yhä kirkkaita ajatuksia. Heidän sukupolvensa kasvatettiin kestämään ja kunnioittamaan hyviä arvoja.
   Sarjan avausosa kuullaan Radio Deissä 2. syyskuuta kello 21.35–22.35. Silloin äänessä on Vaajakoskella asuva Simo Ilmoniemi, joka sai komennuksen sotaan kylmiltään ilman armeijassa vietettyä palvelusaikaa. Suojeluskunnan vapaaehtoispalveluksessa vietetyt viikot osoittautuivat arvokkaaksi henkiinjäämispääomaksi tulevien kaukopartiomatkojen lähitaisteluissa.
   Ohjelma kuullaan uusintana lauantaina 7.9. klo 18–19.
   Suomalaisten sotaveteraanien kohtaloita käsittelevän sarjan tuotannossa on ollut mukana Suomen sotaveteraaniliitto.

Artikkeli on osa lehteä 27/2013