Aatoksia: Välitänkö vai vältänkö?

11.9.13

Aatoksia

Välitänkö vai vältänkö?

Muistisairas rouva paleltui kuoliaaksi lähdettyään hoitokodista ulos talvipakkasella vain ohuissa sisävaatteissa. Vaikka oli päivä ja ihmisiä kulki hänen ohitseen, kukaan ei pysähtynyt kysymään, tarvitsisiko hän apua. Moni ehkä näkee yksin kulkevan vanhuksen, ehkä ihmettelee, mutta ei kuitenkaan puutu tilanteeseen. Valitettavasti tämä tapaus ei ole ainoa Suomessa. Tämän kesän aikana olemme saaneet lukea lehdistä erityisen paljon uutisia kadonneista ihmisistä.
   Mihin välittäminen ja lähimmäisen rakkaus ovat kadonneet? Onko meistä tullut niin kiireisiä, ettemme ehdi huomata toisia ihmisiä. On aivan liian helppoa kääntää päätään tai sulkea silmänsä ja ajatella, että ”Tuo ei kuulu minulle!” Mutta, pitää muistaa että se pakkasessa, vesisateessa tai yön pimeydessä tarpova ihminen on kuitenkin jonkun läheinen, jollekin tavattoman rakas. Se voi joku päivä olla myös sinun läheisesi.
   Tällä hetkellä Suomessa on noin 130 000 muistisairautta sairastavaa ja määrä kasvaa tasaisesti. Vuosittain etenevän muistisairauden diagnoosin saa yli 13 000 suomalaista eli noin 36 henkilöä joka päivä. Jos jokaisella muistisairaalla on neljä läheistä ihmistä, sairaus koskettaa jo yli puolta miljoonaa suomalaista.
   Vietämme tänä vuonna kansallista Välitä-vuotta. Valtakunnallinen VÄLITÄ-kampanja sai alkunsa menehtyneen rouvan tyttären aloitteesta. Kampanjalla pyritään vaikuttamaan kansalaisten, ammattihenkilöstön sekä päättäjien asenteisiin ja tietoisuuteen. Kampanjalla on suuri merkitys muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen, mutta myös meille kaikille. Me kaikki voimme tarvita joskus apua!
   Välittäminen on pieniä asioita arjessa, mutta välittämisessä näkyy myös arvot ja asenteet. Usein törmää siihen, että muistisairauden myötä ystävät häviävät. Vapaaehtoistyön kautta voimme toimia ystävänä ja välittää. Muistivapaaehtoisten tekemä työ on erityisen arvokasta ja se lisää muistisairaan mahdollisuuksia osallistua ja elää mielekästä arkea. Muistiyhdistyksessä kehitetään ja tuetaan muistisairaiden parissa tehtävää vapaaehtoistyötä.
   Syyskuun kolmas viikko on muistiviikko. Sillä viikolla tuodaan välittämisen teemaa vahvasti näkyville. Tapahtumista saa lisätietoja yhdistyksen nettisivuilta www.osmy.fi ja lehti-ilmoituksista. Tule rohkeasti mukaan. Välitetään toisistamme!

PAULA YLIKULJU

Artikkeli on osa lehteä 29/2013