Aatoksia: Yhdistyksen kautta varamummi tai -vaari

4.9.13

Aatoksia:

Yhdistyksen kautta varamummi tai -vaari

Oulun Seudun Yhden Vanhemman Perheet ry on toiminut Oulun seudulla lastensuojelujärjestönä yhden vanhemman perheiden tukena jo 37 vuoden ajan.
   Yhdistyksemme tärkeimmät roolit ovat edunvalvonta ja vertaistuki. Toimimme valtakunnallisen liiton alajärjestönä. Yhdistyksestämme on edustaja valtakunnallisessa liittohallituksessa.
   Toimintamme ja toimijat ovat vapaaehtoisia. Tarjoamme jäsenillemme vertaistukitoimintaa ”olohuoneissamme”. Vapaaehtoistoimintaa on laajalti tarjolla Oulun seudulla. Jäsenemme voivat saada maksutta mm. eroa koskevaa neuvontaa ja vertaistukea puhelimitse tai internetin kautta. Tarjoamme maksutonta juristi- ja lakineuvontaa jäsenillemme, kiitos juristien jotka tarjoavat tämän palvelun. Ero-infostamme saa tietoa ja tukea erotilanteissa elatus- ja tapaamissopimuksiin sekä muihin käytännön asioihin.
   Järjestämme erilaisia tapahtumia, joissa on lähes aina lastenhoito järjestetty. Jäsenillämme, joilla ei ole omat isovanhemmat lähellä tai heitä ei ole lainkaan on mahdollisuus saada yhdistyksen kautta varamummi tai –vaari, jotka koetaan tärkeitä tukihenkilöinä perheille.
   Olemme tarjonneet nuorille mahdollisuuden saada koulutetun ”kaveriaikuisen” vanhempien erotilanteiden aiheuttamien kysymysten käsittelyn tueksi. Kaverix-toiminta sai alkunsa Oulun Kaupungin nERO-rahoituksella noin 3 vuotta sitten. Toimintaa koordinoivat tätä varten koulutetut vapaaehtoistoimijat, kouluttajana oli YVPL:n Pohjois-Suomen aluekoordinaattori Ulla Sauvola.
   Lastensuojelujärjestön vapaaehtoistoimijoita huolettavat ja puhuttavat nuorten eristäytyminen, syrjäytyminen ja psyykkisen mielen oireilut. Tämä näkyy katukuvassa häiriökäyttäytymisenä, itsetuhoisuutena, koulukiusaamisena, fyysisenä väkivaltana, erilaisten päihteiden käytön lisääntymisenä, syömishäiriöinä, alttiutena ensipsykoosien oireisiin ja niin edelleen.
   Yhdistyksemme Kaverix-toiminta on toiminut tähän asti monen tuettavan nuoren kohdalla ennaltaehkäisynä altistua edellä mainittuihin asioihin ja oireisiin. Toiminta valitettavasti uhkaa loppua rahoituksen puutteeseen.
   Monet yritykset Oulun seudulla ovat lähteneet tukemaan toimintaamme tarjoamalla jäsenillemme erilaisia etuja OSYVP:n jäsenkorttia vastaan. Tämä on ollut monelle yhden vanhemman perheelle merkittävä asia, koska nykyisin moni perhe elää köyhyysrajan alapuolella.
   Yhdistykseen ja toimintaan pääsee tutustumaan paremmin kotisivuillamme www.osyvp.fi tai www.facebook.com/osyvp. Meillä on aina tilaa uusille jäsenille ja vapaaehtoisille toimijoille ja olet sydämellisesti tervetullut yksin tai perheesi kanssa toimintaamme omien voimavarojesi ja resurssiesi mukaan.

AILA BÄRS
OSYVP:n pj
IRJALIISA OJALA

Artikkeli on osa lehteä 28/2013