Kaisa Vähäsalo ja Anniina Rimpiläinen ovat tunteneet lapsesta asti. Herättäjä-Yhdistykseen he tutustuivat vasta rippikoulussa. (Kuva: Kaisa Anttila)

Körttinuoret juhlivat konserteilla ja yhdessäololla

4.9.13

Körttinuoret juhlivat konserteilla ja yhdessäololla

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyö juhlii 40 vuoden taivaltaan. Juhlavuosi näkyy myös Pohjois-Suomen körttinuorille.

Vuonna 1973 Herättäjä-Yhdistykselle palkattiin ensimmäinen nuorisosihteeri, ja herätysliikkeen omat rippikoulut vakiinnuttivat paikkansa. 40 vuotta myöhemmin körttien nuorisotyö on vakiintunut myös Ouluun.
   Nuorten körttien Pohjois-Suomen alueyhteyshenkilöt Kaisa Vähäsalo ja Anniina Rimpiläinen kertovat juhlavuoden näkyvän lähinnä isommissa tapahtumissa.
   – Esimerkiksi tämän vuoden nuorisokokouksessa oli erilaisia konsertteja, Rimpiläinen kertoo.
   Pohjois-Suomen nuoret körtit käyvät nuorisokokouksen kaltaisissa isommissa valtakunnallisissa tapahtumissa vuokraamalla yhteisen bussin. Samaan linja-autoon mahtuu ihmisiä ympäri Pohjois-Suomea.
   Yhteisten matkojen lisäksi nuoret kohtaavat Oulun seudulla järjestettävissä tapaamisissa. Vaihtelevissa tapaamisissa voidaan esimerkiksi katsoa elokuvia tai kokata yhdessä. Lisäksi erityisenä kunniatehtävänä jokainen Suomen alueista vastaa vuorollaan Nuori Yty -lehden toimittamisesta.
   Herättäjä-Yhdistyksen nuorisosihteeri Mika Nuorva kertoo yhdistyksen nuorisotoiminnan olleen Oulun seudulla tasaista.
   – Nuorisotyössä on aina sellaista aaltoliikettä. Jossakin päin Suomea nuoria tulee mukaan enemmän, kun jossakin taas toiminta voi hiipua. Pohjois-Suomessa on kuitenkin aina jotakin toimintaa, hän tarkentaa.

Rippikoulun kautta mukaan

Herättäjä-Yhdistys juhlii nuorisotyön 40 vuoden taivalta Katso ihmistä -juhlakonserttikiertueella. Kiertue osallistuu myös perinteiseen Oulugospel-tapahtumaan. Konserteissa kuullaan tunnettuja körttimuusikoita, kuten Jaakko Löyttyä ja Jouko Mäki-Lohiluomaa.
   Nuorvan mukaan musiikkityö on ollut koko nuorisotyön historian ajan tärkeä osa körttien nuorisotoimintaa. Muita toimintamuotoja ovat olleet muun muassa nuorten seurat ja oman lehden tekeminen.
   Vähäsalo ja Rimpiläinen tietävät myös Herättäjä-Yhdistyksen omien rippikoulujen tärkeyden nuorisotyössä. Molemmat nuoret naiset ovat tutustuneet herännäisyyteen juurikin rippikoulun myötä.
   – Kaverini ehdotti, että tulisin körttiriparille. Sitä ennen en tiennyt herätysliikkeestä juuri mitään, Rimpiläinen muistelee.
   Samanlaisia tarinoita löytyy myös muilta oululaisilta körttien nuortentoimintaan osallistuvilta. Läheskään kaikilla Herättäjä-Yhdistyksen rippikouluun menevillä ei ole körttitaustaa. Herätysliikkeen leirille lähdetään paremman leirikokemuksen toivossa.
   – Herättäjä-Yhdistyksen rippikoulut kestävät kaksi viikkoa. Siinä on enemmän aikaa opetukselle ja keskustelulle. Lisäksi siellä oppii tuntemaan uusia ihmisiä, koska riparilaisia tulee ympäri Suomea, Vähäsalo kertoo.
   – Niillä rippikoululeireillä on sitä paitsi todella hyvä meininki, Rimpiläinen hymähtää.
   Nuorille on jäänyt rippikoulusta päällimmäisenä mieleen herännäisyydessä paljon korostettu armo.
   – Minulle se tarkoittaa, että ei tarvitse yrittää olla superihminen. Voi myöntää sen, että kaikki me teemme virheitä, Vähäsalo pohtii.
   – Se tuntuu hyvältä ajatukselta, Rimpiläinen lisää.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 28/2013